Municipis pròxims a Ascó reclamen informació sobre cementiri nuclear

  • S'han reunit aquest matí

VilaWeb
Redacció
04.02.2010 - 15:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els batlles dels sis municipis més pròxims a Ascó (Bovera, la Granadella, Bellaguarda, Almatret, Maials i Llardecans) s’han reunit avui amb el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, per debatre sobre la possibilitat que Ascó acabi acollint el cementiri nuclear i han demanat disposar de més informació sobre les repercussions i oportunitats i també han reclamat beneficiar-se econòmicament de la instal·lació.

Consideren que hi ha hagut manca de ‘planificació i improvisació’ i han demanat d’obtenir beneficis en cas que el magatzem de residus nuclears acabi instal·lant-se a Ascó. Els batlles han dit que no són contraris a la instal·lació del cementiri a Ascó però s’han queixat que el procés per presentar la candidatura va ser ‘poc transparent’ i que els municipis del voltant no havien rebut cap mena d’informació al respecte.

Per tot plegat, Gilabert s’ha compromès fer un estudi que analitzi les repercussions i les oportunitats econòmiques que la instal·lació pot aportar als municipis del voltant.

Ascó i Zarra competiran amb nou candidats més pel cementiri nuclear

El Ministeri d’Indústria espanyol va publicar ahir la llista definitiva de municipis que opten a tenir el magatzem temporal centralitzat on es dipositaran els residus nuclears de les centrals de tot l’estat. Els municipis d’Ascó i Zarra hauran de competir amb 9 aspirants més: Albalá (Cáceres); Congosto de Valdavia (Palència); Lomas de Campos (Palència); Melgar de Arriba (Valladolid); Santervás de Campos (Valladolid); Torrubia de Soria (Sòria); Yebra (Guadalajara); Villar de Cañas (Conca) i Villar del Pozo (Ciudad Real).

Dos pobles més, Santiuste de San Juan Bautista (Segòvia) i Campo de San Pedro (Segòvia), es van retirar a última hora. La Comissió Interministerial encarregada del procés selectiu analitzarà les candidatures rebudes i publicarà d’ací a pocs dies una llista amb les  admeses i les provisionalment excloses. Els municipis exclosos tindran un termini de deu dies per a fer al·legacions; en acabat, es publicarà la llista definitiva.

El procés per a determinar el municipi que s’emportarà finalment el magatzem temporal centralitzat, amb les inversions que hi van associades, es pot allargar. El calendari amb què treballa el ministeri estableix terminis d’al·legacions, anàlisis de tècnics sobre el terreny i redacció d’informes. Tot plegat és qüestió de mesos fins que el consell de ministres no aprovi definitivament on s’emplaçarà aquest magatzem, que costarà set-cents milions d’euros i que anirà acompanyat d’un parc tecnològic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any