El govern aprova el projecte de llei de vegueries

  • El text desperta discrepàncies al Penedès i a l'Aran · Ara començarà el tràmit parlamentari

VilaWeb
Redacció
02.02.2010 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Govern ha aprovat avui el projecte de llei de vegueries (pdf), que estableix la nova ordenació territorial del Principat. Ho ha explicat el president José Montilla, que ha comparegut juntament amb el conseller Jordi Ausàs per donar compte dels acords de govern. Si la llei supera els tràmits parlamentaris, les quatre províncies seran substituïdes per set vegueries: Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Camp de Tarragona, Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i vegueria Central.

El text, doncs, continua ignorant les nombroses demandes de vegueria pròpia fetes des del Penedès, on ajuntaments, consells comarcals, entitats i centenars de persones reclamen una vegueria que englobi l’Alt Penedès, part de l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf. Tampoc no resol les reivindicacions de vegueria de l’Alt Ter. Sobre aquestes dues reivindicacions, el president Montilla ha dit que la llei recollia set territoris i que, tot i haver-hi portes obertes, ‘el projecte de llei recull el que recull’. ‘Una llei pot modificar-ne una altra, però queda clar quina és la voluntat del govern amb el projecte aprovat’, ha dit Montilla respecte la possibilitat d’unes futures vegueries Penedès i Alt Ter.

La plataforma Vegueria Penedès acusa el govern de deslleial

Però la plataforma Vegueria Penedès ja ha acusat el govern d’actuar de manera ‘deslleial’ i de mentir, ja que no és pas cert ‘que hi hagi una majoria de consens sobre les vegueries’, segons que ha dit el portaveu de l’entit, Fèlix Simon. A més, ha criticat la contradicció d’Esquerra perquè ‘mentre les seves bases i consells nacionals defensen la vegueria pròpia per al Penedès, el seu conseller la desaprova’. Simon ha dit que avui era ‘un dia trist per als territoris del Penedès’ però que treballarien perquè s’accepti una esmena que incorpori la vuitena vegueria.

També han sorgit veus discrepants des del Ripollès, on alguns càrrecs municipals s’han queixat que la comarca continuï pertanyent a l’àmbit de Girona. ‘Si volem que sigui un èxit i apropar l’administració a la ciutadania, la Vall de Ribes hauria de ser en una altra vegueria, amb Vic’, ha dit el batlle de Ribes de Freser, Marc Prat (CiU). En canvi, la batllessa de Ripoll (ERC) i el de Camprodon (PSC) s’han mostrat favorables a la iniciativa.

Relació amb l’Aran

Pel que fa a l’Aran, on el Consell General sempre ha dit que no volia pertànyer a la vegueria de l’Alt Pirineu, el conseller Ausàs ha explicat que l’Aran, com a territori, quedaria exclòs de la demarcació veguerial, ja que es relaciona de manera bilateral amb la Generalitat; en canvi, ha dit que l’Aran formaria part de la vegueria de l’Alt Pirineu a través del Consell Veguerial pel que fa a les tasques d’administració local.

El síndic d’Aran, Francesc Boya, ha dit que el Consell es plantejava de presentar una proposta al congrés espanyol perquè atorgui un estatus diferenciat a la Vall d’Aran. ‘Aran no pot negar a Catalunya el dret d’organitzar el territori, però sí que exigeix la preservació del seu autogovern, defensat pels aranesos durant segles’, diu en un comunicat. Boya també demanarà suport al defensor del poble aranès per tal de preservar els drets polítics en la nova organització territorial i demanarà als grups del parlament que tinguin en consideració la petició unànime del Consell perquè Aran quedi al marge de qualsevol demarcació territorial que no li sigui pròpia.   

Constitució dels consells veguerials per fases

Els set consells de les vegueries s’establiran de manera gradual, segons que ha explicat Ausàs. En primer lloc, es constituiran els de les vegueries de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. En una segona fase, i un cop es modifiqui la llei, es constituirà el consell de les Terres de l’Ebre i la seu institucional serà a Tortosa. En una tercera fase, es constituiran els consell de l’Alt Pirineu i Aran i el de la Catalunya Central, sense que se sàpiga encara quines ciutats en seran les seus.

El govern també ha aprovat avui l’avantprojecte de llei de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any