Tàpies, Perejaume, Ruscalleda, Ainaud reivindiquen un edifici centenari de Sant Pol de Mar

  • Perejaume, un dels promotors del manifest, denuncia el fet com un exemple que es repeteix i que empobreix el patrimoni del nostre país

VilaWeb
Redacció
01.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els artistes Antoni Tàpies i Perejaume, l’historiador Josep M. Ainaud de Lasarte i la restauradora Carme Ruscalleda han signat un manifest demanant que es preservi l’edifici les Escoles de l’arquitecte Ignasi Mas i Morell, bastit a Sant Pol de Mar l’any 1910. L’ajuntament el voldria destinar a biblioteca, que sufragaria la Diputació. Però la Diputació estableix un volum per a aquesta mena d’equipaments que és el triple del de l’edifici. Aleshores, el projecte de remodelació aprovat fa malbé les Escoles, que és un patrimoni protegit.

Perejaume ha explicat a VilaWeb que es va obrir un concurs per a ajustar l’edifici a les condicions de la Diputació i poder-ne fer una biblioteca. El concurs, el va guanyar un equip d’arquitectes que proposa un intervenció tan agressiva, que desvirtua completament l’edifici original. ‘Buidar la base del pati per construir-hi un espai nou i alçar una pèrgola més amunt, modificar-ne els accessos i, no cal dir, mutilar tot un extrem de l’edifici original és un disbarat. La inversió de diners anirà a compte de fer-nos, a tots plegats, molt més pobres arquitectònicament’, diu el manifest.

‘Hem presentat una al·legació, diu Perejaume, perquè aquesta intervenció no compleix la normativa, car les Escoles és un edifici protegit, que forma part del patrimoni de Sant Pol. Quan vam veure el projecte de remodelació, ara en període d’exposició pública, vam esgarrifar-nos i vam decidir de fer alguna cosa. Perquè potser ja és hora de parar aquest model de fer. De casos com aquest, n’hi ha pertot arreu. El Palau de la Música de Barcelona és el mateix cas: agafen un edifici ple de sentit (un edifici pobre, farcit d’ornament, un esforç per fer lluir alguna cosa) i li comencen a afegir elements arquitectònics que són perversos, que desvirtuen l’edifici original, que el van tapant i que el van aïllant de la ciutat. Es escandalós.’

El manifest en favor de les Escoles de Sant Pol

El document que explica la situació de les Escoles és signat per Antoni Tàpies, Josep M. Ainaud de Lasarte, Perejaume, Carme Ruscalleda, l’arquitecte Juan José Lahuerta (que va fer la tesi doctoral sobre Ignasi Mas i Morell), Eva Mas (néta i estudiosa de l’obra d’Ignasi Mas i Morell), Mercè Vila (néta i estudiosa de l’obra de Joan Vila, el paleta de l’obra i dibuixant). El text diu:

‘Els sotasignats, respecte de la remodelació que es projecta de fer a l’edifici d’Ignasi Mas i Morell (1881-1953) “Les Escoles”, situat a Sant Pol de Mar, amb vistes a un pretès nou ús com a biblioteca municipal, exposen els següents arguments:

Les Escoles és l’obra més singular i imaginativa d’aquest arquitecte que es llicencià l’any 1906, juntament amb Josep Maria Jujol i Rafael Masó. Inaugurat l’any 1910, encara ara sorprèn, candorosament, com una veritable troballa de gòtic florit en una bòbila africana.

En la construcció, hi va intervenir com a paleta Joan Vila Aracelos (1888-1980), gran trencadissaire de rajoles, petxines i còdols que, als darrers anys de la seva vida, va convertir-se en un extraordinari dibuixant, amb més de 2.000 obres sobre paper.

Sense cap mena de dubte aquest és l’edifici escolar més coratjós i espectacular de tots els que es van erigir a Catalunya fins als anys de la guerra.

Malgrat l’estat de deixadesa actual, l’edifici s’ha conservat íntegre en l’ús i – si exceptuem l’àngel que van mutilar l’any 36- també en la forma.

Un edifici així alena sencer. Evidentment, no és una façana sinó un volum que alena per totes bandes. Buidar la base del pati per construir-hi un espai nou i alçar una pèrgola més amunt, variar-ne els accessos i, no cal dir, mutilar tot un extrem de l’edifici original és un disbarat. La inversió de diners anirà a compte de ser, tots plegats, arquitectònicament molt més pobres.

Som del parer que, si la biblioteca demana un determinat volum que l’edifici no té, se situï en un altre indret i es preservin Les Escoles per a d’altres usos. Ara mateix és Escola de Música Municipal i seu d’entitats i activitats diverses.

No és només que Les Escoles ja siguin, i de fa anys, al patrimoni en el grau màxim de protecció, sinó que, de molt, és l’edifici de propietat pública de més valor patrimonial de tota la Vila.  Hora és, doncs, que l’administració pública prediqui amb l’exemple a l’hora de preservar un determinat llegat.

Ignasi Mas és molt vinculat a Sant Pol. Va ser-ne arquitecte municipal de l’any 1910 fins al 1948. Un tant per cent molt elevat de l’encant d’aquesta vila es deu, encara avui, i malgrat els despropòsits, a les seves decisions i al seu talent.  Bo serà que, ni que sigui per agraïment, respectem el seu edifici més singular que enguany compleix un segle de vida.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any