Davallant al fons de l’abisme

VilaWeb
Martí Crespo
29.01.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan parlem d’exploradors dels oceans, és fàcil que ens vingui al cap el nom del francès Jacques-Yves Cousteau. A bord del vaixell Calypso, va navegar per totes les mars amb un esperit divulgatiu, plasmat en films, sèries televisives i estudis. Però darrere l’ombra allargada de Cousteau hi ha molts noms que han deixat petja en la recerca oceanogràfica. Aquesta setmana és justificat de parlar del suís Jacques Piccard, que ara fa mig segle va ser, juntament amb el tinent nord-americà Don Walsh, el primer a davallar amb un batiscaf fins al fons de la fossa de les Mariannes (vídeo). Amb 10.916 metres de profunditat, l’anomenat abisme Challenger, situat a 338 quilòmetres de l’illa pacífica de Guam, és l’indret més profund mesurat de tots els oceans. Batejat amb el nom del vaixell de marina britànic HMS Challenger, que el va descobrir el 1875, el 23 de gener de 1960 Piccard i Walsh van baixar-hi amb el submergible Trieste (animació), capaç de suportar la immensa pressió que domina aquella profunditat (mil cent vegades la de la superfície terrestre). El batiscaf, l’havien dissenyat i fabricat, el 1953, Piccard i el seu pare Auguste al Territori Lliure de la ciutat de Trieste. Més tard, l’exèrcit dels EUA el va comprar per 250.000 dòlars.

Gairebé com en la cursa per a trepitjar la Lluna, després de cinquanta anys només dues vegades s’ha tornat a baixar a les profunditats de la fossa de les Mariannes, en expedicions no tripulades. El març del 1995, el Japó hi va enviar el Kaikō (‘fossa oceànica’, en japonès), un vehicle controlat remotament que va arribar a 10.911 metres de profunditat. En la primera immersió va fotografiar algunes formes de vida, com ara petites gambes i cucs de sorra. L’any següent, el mateix batiscaf va ser pioner a recollir sediments i microorganismes del llit oceànic, a 10.898 metres (vídeo). En una altra immersió, el maig de 2003, el Kaikō es va perdre a les profunditats marines prop de l’illa de Shikoku, quan el cable que el lligava al vaixell de control es va tallar accidentalment.

L’última expedició a l’abisme Challenger va ser el 31 de maig de l’any passat, quan el batiscaf Nereus (gràfic interactiu), construït per la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), va passejar-se deu hores per les profunditats de la fossa de les Mariannes (recreació animada), enviant imatges de vídeo al vaixell des d’on es controlava. El Nereus (galeria de fotos) és, ara mateix, l’únic vehicle capaç de submergir-se per sota de 6.500 metres.

Per incentivar l’exploració de les profunditats marines, i aprofitant el cinquantè aniversari de la immersió del Trieste, enguany la X Prize Foundation ha instituït un premi més, el de recerca submarina. En concret, l’Ocean X Prize ofereix deu milions de dòlars al primer vehicle sufragat amb fons privat que permeti expedicions tripulades a ‘l’abisme’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any