Es mor J. D. Salinger, autor de ‘El vigilant en el camp de sègol’

  • Va viure mitja vida apartat de la llum pública

VilaWeb
Redacció
28.01.2010 - 19:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor americà Jerome David Salinger, autor de ‘El vigilant en el camp de sègol’ (1951), s’ha mort avui als 91 anys a New Hampshire. Personatge misteriós, ha evitat sempre el contacte amb els mitjans de comunicació i se’n tenen poques fotografies. Salinger, considerat un dels escriptors nordamericans més influents del segle XX, ha mort a la seva casa de Cornish, on va viure amagat durant més de cinquanta anys. Segons informa el New York Times, l’anunci de la mort l’ha fet el seu agent literari, qui ha afirmat: ‘No ha patit gens en el moment de la mort’.

Salinger va vendre milions de llibres arreu del món just després de la Segona Guerra Mundial, amb ‘El vigilant en el camp de sègol‘, que va convertir el seu protagonista ‘Holden Cauldfiel’ en un model per als joves nordamericans i que és un viu retrat de l’adolescència. El llibre, de masses i de culte a la vegada, va inspirar Mark David Chapman, l’assassí de John Lennon, que va afirmar que la raó dels seu acte es trobava dins aquest llibre.

Altres llibres importants de Salinger són el recull  ‘Nou contes‘ (traduït per Quim Monzó), ‘Franny and Zooey’ i ‘Pugeu la viga mestres’, on s’expliquen les vivències de la famíla Glass. John Updike i Phillip Roth són escriptors que han acceptat la influència que Salinger tingué en ells.

Des de mitjans dels anys cinquanta Salinger va deixar Manhattan per recloure’s al camp on, tot i la seva fama, hi ha viscut els darrers cinquanta anys sense donar entrevistes ni deixar-se fer fotografies, que des d’aleshores s’han hagut de fer d’amagat. De caràcter reclòs s’ha involucrat en nombroses batalles legals per les seves obres i preguntat perquè no publicava més obres, responia: L’important no és publicar, l’important és escriure’

Faltarà veure ara si és cert el rumor que corre i ara es trobaran una casa plena d’inèdits.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any