La Comissió Europea aprova el FROB, però només fins al 30 de juny

  • Les ajudes per les fusions de caixes es limiten al 2% dels actius ponderats per risc · El president de la Diputació de Girona, contra la fusió · Polèmica per l'augment de sou dels directius de Caixa Catalunya

VilaWeb
Redacció
28.01.2010 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha aprovat (comunicat) aquest matí, després de set mesos de negociacions amb el govern espanyol, el fons de reestructuració ordenada bancària (FROB), el fons promogut per Zapatero per a accelerar i promoure les fusions de caixes. Però l’autorització és només vàlida fins al 30 de juny d’enguany, cosa que obligarà a tancar les fusions que s’hi vulguin acollir a tancar els processos abans de l’estiu.

L’executiu comunitari diu que el FROB s’ajusta a les regles europees sobre ajudes públiques per a fer fornt a la crisi financera: ‘és un mitjà adequat per a corregir una greu pertorbació de l’economia espanyola i com a tal és compatible amb la normativa de la Unio Europea’, ha dit la responsable de Competència de la Comissió, Neelie Kroes, en un comunicat.

La limitació del 2%

Com ja s’havia avançat, la Comissió Europea ha limitat les ajudes que poden rebre les caixes al 2% dels actius ponderats per risc, la qual cosa podria obligar a Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa de rebaixar la xifra que tenen previst de demanar al FROB, uns 1.300 milions d’euros, car suposa el 2,5% dels actius. No obstant, la Comissió també ha admès que hi pot haver excepcions a aquesta limitació, però s’hauran de notificar de manera especial i cas per cas a Brussel·les per a obtenir la autorització, i la documentació s’haurà d’acompanyar d’un pla específic i detallat de reestructuració. ‘L’estat espanyol s’ha compromès a notificar les condicions de les recapitalitzacions que superin el 2% dels actius ponderats per risc de les entitats la situació de les quals no sigui intrínsicament sana’, ha explicat Kroes.

La resta d’entitats hauran d’elaborar un pla d’integració que estableixi les mesures i compromisos específics que pensen adoptar per a augmentar la seves eficiència i solvència. Aquest pla s’ha d’aprovar al Banc d’Espanya i després ser enviat a Brussel·les.

Tenint en compte aquest protocol, hi ha dos processos de fusions de caixes del nostre país que, en cas de continuar tramitant-se, podrien ser els primers a rebre les ajudes. D’una banda, tot i que supera la limitació del 2% i, per tant, ha de redefinir les xires o seguir un recorregut diferent, la fusió entre les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa ja ha rebut el vistiblau del Banc d’Espanya; i, de l’altra, tot i que aquests darrers dies s’ha aturat per l’ajornament de l’assemblea general, la fusió entre les caixes Girona, Sabadell, Terrassa i Manlleu també ha estat aprovada pel Banc d’Espanya.

El president de la Diputació de Girona critica la fusió

L’aprovació del FROB arriba, a més, l’endemà que Enric Vilert, president de la Diputació de Girona, fundadora de Caixa Girona, critiqués la fusió entre la caixa gironina i les del Vallès. ‘La fusió significaria la desaparició de l’única entitat financera de les comarques gironines i la representació de Caixa Girona dins de la nova entitat no permetrà condicionar res’, va dir ahir Vllert al programa ‘Fil Directe’ de la Televisió de Girona (vegeu les declaracions en vídeo).

Per Vilert, la fusió ‘és una absorció que fan les caixes del Vallès’ perquè ‘no es tindrà ni seu ni president’. El problema, va dir, és que no s’ha negociat prou bé. Vilert va criticar ‘les presses’ entre els mesos de juliol i novembre de l’any pasat per enllestir un acord entre les quatre caixes i va dir que ‘hi ha massa aspectes que hauria calgut debatre, perquè d’una negociació sempre se n’obté algun resultat’.

Vilert (ERC) ja havia qüestionat la fusió amb anterioritat, però no s’havia mostrat tan clar i contundent fins ahir. Tot amb tot, la Diputació no té a hores d’ara capacitat de bloqueig, car el procés ja ha estat aprovat al Consell d’Administració, on la Diputació no hi té majoria però sí un pes important, i tan sols ha de superar un últim tràmit formal: l’aprovació a l’assemblea general, recentment posposada, i que previsiblement es farà els pròxims dies. En aquesta assemblea, en la qual la Diputació hi té molt poc pes, és previst que s’aprovi sense gaire oposició el procés de fusió.

Set mesos després de l’aprovació al congrés per decret

D’altra banda, la tardança en l’aprovació del FROB, que les entitats esperaven abans del final del 2009, ha obligat aquests darrers dies a ajornar alguns processos de fusió i també ha molestat algunes caixes, car el FROB es va aprovar al congrés espanyol a títol de decret-llei argüint la urgència i necessitat de la mesura. L’executiu de la Unió va explicar que el retard no responia a la burocràcia dels estaments de la Unió sinó als retards en la notificació dels detalls del FROB per part de l’estat espanyol i, de fet, ha mantingut força el calendari previst inicialment, malgrat el retard, obligant a tancar les fusions abans del 30 de juny. Tot amb tot, ha explicat que, de manera excepcional, algun procés ja començat i en vies de cloure’s, podria allargar-se alguns dies més.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any