Decidim.cat anima els batlles a implicar-se en les consultes del 28-F

  • Els proposa un model de carta perquè facin arribar als ciutadans · Un dels municipis farà servir el vot electrònic

VilaWeb
Redacció
28.01.2010 - 11:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma Decidim.cat, que aplega batlles i regidors a favor del dret de decidir, ha fet una crida als càrrecs electes locals perquè participin de manera activa en les noves tandes de consultes sobre la independència que es faran el 28 de febrer i el 25 d’abril. Així, ha proposat als batlles un model de carta perquè la facin arribar als ciutadans animant-los a participar i també han anunciat que en un dels municipis, encara per decidir, es faria servir el vot electrònic.

En un acte davant el Parlament de Catalunya, el portaveu de la plataforma i batlle de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (EPM), ha explicat que setanta municipis organitzaran la consulta al febrer, entre els quals hi ha tres capitals de comarca (el Vendrell, Montblanc i la Bisbal d’Empordà) i altres municipis destacats, com ara Palafrugell, Molins de Rei, Sant Quirze del Vallès, Vilassar de Mar i Caldes de Montbui. A més a més, cent un municipis han confirmat que faran la consulta el 25 d’abril, com és el cas de Girona. Fàbrega ha remarcat que entre la segona i la tercera tanda de consultes se superarà la xifra dels 160 municipis que van fer-ne al desembre, un fet que interpreta com a ‘toc d’atenció’ a l’estat espanyol.

Tot i deixar clar que les responsables de les consultes són les comissions organitzadores local, la plataforma ha volgut fer una crida a la participació. És per això que ha elaborat un model de carta per tal que ‘la batllia animi i incentivi la participació ciutadana en aquestes consultes’. Per a la batllessa de Santpedor, també portaveu de Decidim.cat, Laura Vilagrà (ERC), ‘serà molt positiu que la gent vegi que els batlles s’impliquen en el procés’, un gest, al seu parer, que fa elevar la participació.

‘Si els ajuntaments ens impliquem, garantim tot el procés i li donem seriositat’, ha dit el batlle de Castellterçol, Manel Vila (CiU), que ha animat els ajuntaments a implicar-se cedint també locals i la infrastructura necessària. En aquest sentit, ha recordat que en les consultes del 13-D ‘no hi va haver problemes amb l’advocacia de l’estat’, com sí va passar al setembre a Arenys de Munt, quan no es va permetre l’Ajuntament a cedir un local per a la consulta.

Per la seva banda, el regidor de la CUP de Molins de Rei, Àlex Maymó, ha demanat als partits polítics que no ‘intentin treure rèdits electorals’ de les consultes, sobretot tenint en compte la proximitat de les eleccions al parlament, i ha insistit que el protagonisme de les consultes, el tenia la societat civil. ‘Allò important és que el poble s’ha organitzat’, ha dit.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any