Centenars de manifestants rebutgen el cementiri nuclear a Barcelona

  • El batlle d'Ascó diu que Montilla i Mas havien acceptat el cementiri nuclear · Rafel Vidal va formalitzar ahir la polèmica candidatura d'Ascó

VilaWeb
Redacció
28.01.2010 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La concentració convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) a la plaça de Sant Jaume de Barcelona va reunir mig miler de manifestants que van voler proclamar que s’oposaven a la implantació del cementiri de residus nuclears a Ascó. Van recordar al govern que havia de complir el mandat del parlament de no deixar instal·lar el cementiri nuclear.

Per la seva banda, el ministre d’Indústria espanyol, Miguel Sebastián, va provar ahir de desvirtuar l’argument del govern català contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó, que diu que Catalunya ja produeix un 40% de l’energia nuclear de l’estat. Sebastián va respondre desviant el debat cap al balanç entre generació i consum d’energia elèctrica, Segons ell, Catalunya consumeix més que no produeix.

Però segons les últimes dades del Departament d’Economia, que són del 2007, Catalunya va ser deficitària. En tot cas, aquell any fou de sequera i la generació hidroelèctrica va disminuir, i això devia fer que l’any fos deficitari des d’un punt de vista energètic. Però aquest exemple mateix ja fa veure que el concepte de balanç energètic és molt variable i sotmès a molts condicionants. Parlar en termes absoluts de ‘solidaritat energètica’ és més complex que no pas de balances fiscals, posem per cas.

Suport de l’AMAC a Ascó

Ahir el batlle d’Ascó, Rafel Vidal, va presentar formalment la candidatura al cementiri nuclear (acord municipal, pdf). I l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) va avalar les candidatures d’Ascó i Yebra (Guadalajara, Castella la Manxa). A aquestes dues poblacions, cal afegir-n’hi una altra, que es va saber ahir, la de Villar de Cañas (Conca, Castella la Manxa), municipi governat pel PP i que, tot i no formar part de l’AMAC, va aprovar en un ple de presentar candidatura. Cal tenir en compte que tant el president de Catalunya com el de Castella la Manxa s’han declarat contraris  al cementiri nuclear.

Vidal diu que Montilla i Mas havien acceptat el cementiri nuclear

CDC ha obert un expedient a Vidal i als regidors per haver desobeït les directrius del partit (el PSC, no), però ahir el batlle va dir que el 2008 tant José Montilla com Artur Mas sabien que Ascó optaria a la instal·lació i que no s’hi havien pas oposat. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Vidal va assegurar que ‘tots dos havien acceptat la realitat de la documentació que es presentava i que els havia semblat bé o, en tot cas, no havien dit res contrari’. Vidal creu que el procés per a optar el cementiri nuclear s’ha fet malament i que l’ajuntament s’ha trobat molt sol.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any