Centenars de persones es concentren a la plaça Sant Jaume per rebutjar el cementiri nuclear

  • El batlle d'Ascó afirma que Montilla i Mas havien acceptat el cementiri nuclear · Rafel Vidal ha formalitzat la polèmica candidatura d'Ascó

VilaWeb
Redacció
27.01.2010 - 20:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La concentració convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) a la plaça Sant Jaume de Barcelona ha reunit mig miler de manifestants que han volgut mostrar el seu rebuig a l’acollida del cementiri de residus nuclears a Ascó. Han volgut recordar al govern que ha de complir el mandat del parlament de no deixar instal·lar el cementiri nuclear.

Per la seva banda, el ministre d’Indústria espanyol, Miguel Sebastián, ha provat avui d’invalidar l’argument del govern català per oposar-se a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó, segons el qual Catalunya ja produeix un 40% de l’energia nuclear de l’estat. Sebastián ha respost desviant el debat cap al balanç entre generació i consum d’energia elèctrica, on, segons que ha dit, Catalunya consumeix més que no produeix.

Però les últimes dades de què disposa el Departament d’Economia, que són del 2007, Catalunya va ser deficitària. En tot cas, aquell any fou de sequera i la generació hidroelèctrica va disminuir, de tal manera que això segurament va fer que l’any fos deficitari des d’un punt de vista energètic. Però aquest exemple mateix ja serveix per veure que el concepte de balanç energètic és molt variable i sotmès a molts condicionants. Parlar en termes absoluts de ‘solidaritat energètica’ és més complex que no pas fer-ho sobre, posem per cas, de balances fiscals.

Suport de l’AMAC a Ascó

Mentrestant, avui el batlle d’Ascó, Rafel Vidal, ha presentat formalment la candidatura al cementiri nuclear (acord municipal, pdf). Així, avui al matí l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) ha avalat les candidatures d’Ascó i Yebra (Guadalajara, Castella la Manxa). A aquestes dues poblacions, cal afegir-n’hi una altra, que s’ha sabut avui, la de Villar de Cañas (Conca, Castella la Manxa), municipi governat pel PP i que, tot i no formar part de l’AMAC, va aprovar en un ple de presentar candidatura. Cal tenir en compte que tant el president autonòmic de Catalunya com el de Castella la Manxa s’han declarat contraris  al cementiri nuclear.

Vidal diu que Montilla i Mas havien acceptat el cementiri nuclear

CDC ha obert un expedient a Vidal i als regidors per haver desobeït les directrius del partit (el PSC, no), però avui el batlle ha dit que el 2008 tant José Montilla com Artur Mas sabien que Ascó optaria a la instal·lació i que no s’hi van oposar. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Vidal ha assegurat que ‘tots dos havien acceptat la realitat de la documentació que es presentava i que els havia semblat bé o, en tot cas, no havien dit res contrari’. Vidal creu que el procés per a optar el cementiri nuclear s’ha fet malament i que l’ajuntament s’ha trobat molt sol.

Ahir, en un ple extraordinari, l’Ajuntament d’Ascó va aprovar la proposta de presentar la candidatura al cementiri de residus nuclears de tot l’estat espanyol. La decisió va ser votada afirmativament pel batlle, Rafel Vidal, pels altres tres regidors de CiU, pel del PSC i per dos d’independents; els dos independents restants van votar-hi contra.

Però el fet ha motivat una gran oposició social i política (reportatge en vídeo). Entre més coses, el govern català ja ha anunciat que comunicaria per carta que no vol aquest equipament en territori català. A més, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va donar ahir per acabada l’acció, va reiterar l’oposició al cementiri nuclear i va anunciar que continuaria treballant per ‘totes les vies legals i administratives per capgirar la situació a què ens ha portat la decisió de l’Ajuntament d’Ascó (lectura del manifest, en pdf, en aquest vídeo)’.

A més de l’oposició del govern, la direcció de CiU, en resposta a la desobediència dels seus regidors, els va obrir un expedient informatiu (comunicat de la federació). En canvi, el PSC no va prendre cap decisió sobre el seu regidor, que també va votar favorablement. Quant a ERC i ICV es van declarar sorpresos per les decisions dels partits amb representació al municipi.

 

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any