Més de la meitat de cinemes del Principat no seguiran la vaga

  • Creix la pressió popular sobre els setanta-dos cinemes que faran vaga i que integren el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya · La meitat dels cinemes que faran vaga pertanyen només a dues empreses.

VilaWeb
Redacció
29.01.2010 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Setanta-dues sales de cinema del Principat tancaran dilluns en una acció de protesta del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya contra la llei del cinema. Creuen que la crisi del sector s’agreujarà, si el projecte de llei del govern de Catalunya (pdf) acaba tirant endavant. La junta del gremi és formada pel Grupo Balaña, ACEC i Cinesa, on hi ha integrats exhibidors de sales com Bosque, Verdi i Renoir. La majoria d’aquestes sales són regides per nou grups d’exhibidors. El nombre total de sales de cinema al Principat supera les cent setanta, segons les estadístiques oficials.

La Conselleria de Cultura exposa que el gremi ha pogut dir la seva sobre la llei del cinema de Catalunya: ‘De diàleg n’hi ha hagut des del primer dia, fins i tot abans de començar a redactar la llei.’ Més, la conselleria va fer una proposta molt bona a les majors perquè no s’hagués de regular la qüestió de l’idioma, però la van rebutjar. ‘Ens mantenim oberts al diàleg que calgui, però és innegociable la paritat entre les dues llengües. No podem acceptar el 3% actual de cinema en català’, conclou Cultura.

El text de la llei del cinema de Catalunya estableix que els films europeus amb menys de quinze còpies no s’hauran de doblar ni subtitular al català. En canvi, els films americans amb menys de quinze còpies, sí que hauran de distribuir la meitat de les còpies en català.

Més accions del gremi contra la llei del cinema

El gremi compta fer més protestes contra la llei del cinema per la qüestió de la llengua. El representant del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, va anunciar que volien fer una campanya de comunicació per ‘explicar la llei als ciutadans’ i emprendre un conjunt d’accions jurídiques contra la llei.

El Gremi també va presentar dimarts la seva visió econòmica del sector, partint d’un estudi del professor d’economia financera i comptabilitat de la Universitat de Barcelona (UB), Josep M. Gay, titulat ‘Cruïlla econòmica i financera del sector del cinema davant la llei del cinema de Catalunya’. L’estudi desgrana els possibles efectes de l’aprovació de la norma catalana en un sector que ‘ja es troba en una situació difícil’. Segons Gay, l’aplicació de la llei farà baixar el nombre d’espectadors a les sales de cinema, de 20.000 a 10.000.

La feblesa dels productors catalans

Quant als productors catalans, han anunciat que no pensaven pas afegir-se a la vaga i que ‘no entrarien en el joc’ d’exhibidors, distribuïdors i administració pública. ‘Fan vaga, molt bé, però, quantes pel·lícules nostres passen per les seves pantalles?’, ha dit el president de Productors Audiovisuals de Catalunya (Pac), Xavier Atance, per qui els productors catalans són el flanc més dèbil del conflicte, perquè no tenen  pantalles on projectar la feina.

La vaga, el mateix dia que els premis Gaudí

La protesta coincidirà amb la gala del cinema català, els Premis Gaudí. El president de l’Acadèmia Catalana de Cinema, Joel Joan, ha avisat que l’acadèmia era una associació de professionals, independent, que no ha redactat la llei: ‘Que no es confonguin, som en una altra lliga’. Joan no entén que la traducció al català hagi de fer fugir la gent del cinema: ‘Animem els exhibidors perquè vegin la llei com l’oportunitat de tenir més gent a les sales, perquè el català no espanta els espectadors: l’entenen a la perfecció i és capdavanter a la ràdio i la televisió’.

La pressió popular continua augmentant com més s’acosta el dia de la vaga

Aquestes darreres hores ha crescut la pressió social sobre la vaga anunciada pel gremi d’empresaris del cinema. La Plataforma per la Llengua considera que la vaga d’alguns empresaris de cinema ‘suposa girar l’esquena al públic català’ (comunicat). L’entitat considera que els interessos que mouen alguns empresaris ‘obeeixen a raons ideològiques i a prejudicis del tot infundats ja que el català és una llengua rendible al cinema’. També assegura que la situació actual ‘és fruit de les inèrcies creades per una situació d’origen franquista’ i està convençuda, com ha passat en altres àmbits, que ‘un cop s’apliqui la llei, els empresaris reconeixeran les millores’. Finalment apunta que la manca d’ús del català al cinema ‘representa un cas únic’ a nivell dels països europeus i el Quebec, ja que, segons l’entitat, no hi ha cap llengua comparable en nombre d’espectadors potencials o bé en estats amb plurilingüisme oficial on aquest idioma no s’utilitzi per traduir les pellícules, en la modalitat de doblatge i subtitulat.

Òmnium Cultural denuncia (comunicat, pdf) ‘l’actitud d’aquesta part del sector’ i pren posició ‘en favor del cinema en català i de l’avenç que representa la llei’. Òmnium posa en dubte els arguments del gremi d’empresaris, que els espectadors deixaran d’anar al cinema ‘perquè aquests ofereixin la possibilitat de veure les pel·lícules en català’ i recorda que la gent ‘assisteix a les projeccions en català en la mateixa mesura que a les projeccions en castellà’. A més, Òmnium destaca la situació de desigualtat del català en l’oferta cinematogràfica, ‘amb un irrisori 3% de presència als cinemes, fet que no es correspon amb la realitat sociolingüística’. I és per això que es demana si hi ha ‘més arguments, al marge dels estrictament empresarials, que portin a fer aquesta tancada’, seguida per menys de la meitat de les sales del país.

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) fa una crida a assistir dilluns als cinemes que no facin vaga i té previst d’impulsar mobilitzacions la setmana entrant. La CAL qualifica ‘d’inacceptable’ la ‘pressió del gremi d’empresaris de cinema de Catalunya, tenint en compte que fins ara l’oferta de cinema en català tot just si arriba al 3%’. A més, l’entitat recorda que el Grup Balañá va donar suport econòmic a Ciutadans a les eleccions anteriors.

El grup de Facebook, format en resposta a la vaga anunciada pel gremi d’empresaris, ha aconseguit d’aplegar, en menys de dos dies, dotze mil seguidors. El grup anima a no anar als cinemes que se sumin dilluns a la vaga, amb el lema: ‘Si els cinemes fan vaga contra el català, els catalans fem vaga de cinemes’.

I els mateixos impulsors d’aquest grup n’han afavorit un altre que convoca a una concentració, dimecres a dos quarts de vuit del vespre. Concretament davant el cinema Comèdia de Barcelona (cruïlla passeig de Gràcia i Gran Via). La idea és de fer cua al cinema i de demanar quins films fan en català. ‘En acabat, exigirem el llibre de reclamacions’, diuen.

 

Llista de cinemes que tancaran dilluns

ABRERA

MULTICINES ABRERA

ALPICAT

JCA CINEMES ALPICAT

ARENYS MAR

MULTICINES ARENYS

BADALONA

MEGACINE

BARBERÀ VALLES

MULTICINES BARICENTRO

BARCELONA

ARIBAU

 

ARIBAU CLUB

 

BOSQUE

 

CINESA DIAGONAL

 

CINESA DIAGONAL MAR 18

 

CINESA HERON CITY

 

CINESA MAREMAGNUM

 

CLUB COLISEUM

 

COMEDIA

 

GLORIES MULTICINES

 

GRAN SARRIA MULTICINES

 

ICARIA YELMO

 

IMAX PORT VELL

 

LA MAQUINISTA

 

MELIES CINEMES

 

NAPOLES

 

PALAU BALAÑA

 

RENOIR FLORIDABLANCA

 

RENOIR-LES CORTS

 

REX

 

URGELL

 

VERDI

 

VERDI PARK

CALAFELL

MCB CINEMAS

CALELLA

SALA MOZART

CASTELLDEFELS

FILMAX-CASTELLDEFELS

CERDANYOLA VALLES

EL PUNT

CORNELLÀ LLOBREGAT

MULTICINES LLOBREGAT

EL VENDRELL

OCINE EL VENDRELL

FIGUERES

CINEMES FIGUERES

LA GARRIGA

ALHAMBRA

GAVÀ

BARNASUD

GIRONA

CINEMES ALBENIZ

 

OCINE GIRONA

GRANOLLERS

MULTICINES EL NORD

HOSPITALET LLOBREGAT

CINESA LA FARGA

 

FILMAX-GRAN VIA

 

RAMBLA

IGUALADA

KURSAL

 

SALON ROSA

LLEIDA

PRINCIPAL

 

RAMBLA

MANRESA

ATLANTIDA

 

BAGES CINEMA

EL MASNOU

LA CALANDRIA

MATARÓ

CINESA MATARÓ PARC

OLOT

MULTICINES OLOT

PLATJA D’ARO

OCINE PLATJA D’ARO

EL PRAT LLOBREGAT

CAPRI

ROQUETES

OCINE ROQUETES

ROSES

CINEMES ROSES

SABADELL

IMPERIAL-SABADELL

 

MULTICINES EIX MACIA

SALT

CINEBOX ESPAI GIRONES

SANT CUGAT VALLES

CINESA SANT CUGAT

 

SANT CUGAT YELMO

SANT ANDREU DE LA BARCA

ATRIUM

SANT CELONI

SANT CELONI

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

SOCIEDAD RECREATIVA

TARRAGONA

OCINE LES GAVARRES

TERRASSA

SEGLE XXI

 

CINESA 24 PARC VALLES

VIC

MULTICINES SUCRE

 

VIGATA

VILA-SECA

VILA-SECA

VILAFRANCA PENEDÈS

KUBRICK CINEMA

VILANOVA I LA GELTRÚ

BOSQUE

 

D’aquests setanta cinemes vint-i-quatre són d’ACEC, nou són del Grup Balañà, vuit són de Cinesa, quatre són de Yelmo, tres són de JCA, dos de Diafragma, dos d’Espectarama, dos d’Ocine, dos de Renoir i un de Cinebox.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any