La llei de consultes avança al parlament amb els vots del tripartit

  • Refusada l'esmena de CiU perquè inclou les consultes que no requereixin permís del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
27.01.2010 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres partits del govern han aprovat avui en comissió parlamentària la llei de consultes per via de referèndum, és a dir, que no poden fer-se sense l’autorització del govern espanyol. CiU proposava d’incloure-hi totes les consultes populars, però i el tripartit i Ciutadans, amb l’abstenció del PP, han tombat l’esmena. Per això CiU finalment no ha donat suport al text.

S’ha complert, doncs, la previsió i el text avança al parlament sense el suport del principal partit de l’oposició. CiU va proposar un paquet d’esmenes a la llei per mirar d’incloure-hi la consulta ciutadana, aferrant-se la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre el pla Ibarretxe, que establia que, un referèndum, l’ha d’autoritzar l’estat quan utilitzi el cens i l’administració electoral.

La federació proposava un registre de consultes gestionat per l’IDESCAT, una fórmula alternativa per tal que Catalunya pogués organitzar consultes sense haver de demanar permís a l’estat. Però el tripartit no ha acceptat aquesta proposta, i CiU ha acusat Esquerra de confondre la gent fent creure que aquesta llei farà possible consultes com les del 13-D. El conseller de Governació, el republicà Jordi Ausàs, ha respost que les entitats sobiranistes donaven suport a la llei i ha criticat la posició contrària de la federació. Segons Ausàs, ‘perden una oportunitat d’avançar en el dret de Catalunya per decidir el seu futur’.

La llei pot tenir més entrebancs; el PP anunciarà previsiblement d’ací a poques hores que portarà la normativa al Consell de Garanties Estatutàries, per determinar si compleix l’Estatut. En medis parlamentaris hom creu que això endarrerirà la votació de la llei que havia de fer el plenari al mes de març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any