Partits, entitats i govern contra la decisió d’Ascó

  • El ple municipal d'Ascó va aprovar ahir la candidatura al cementiri de residus nuclears, malgrat la forta oposició d'aquests últims dies · El govern català ha anunciat que demanaria per carta al govern espanyol que no posi la instal·lació nuclear a Catalunya

VilaWeb
Redacció
27.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir, en un ple extraordinari, l’Ajuntament d’Ascó va aprovar, per set vots favorables i dos de contraris, de la proposta de presentar la població com a candidata al cementiri de residus nuclears de tot l’estat espanyol (acord, pdf), però el fet ha motivat una gran oposició social i política (reportatge en vídeo). Entre més coses, el govern català ja ha anunciat que comunicaria per carta que no vol aquest equipament en territori català.

En l’ambient tens i convuls congriat durant tota la setmana, el batlle d’Ascó, Rafel Vidal, va defensar la decisió de set dels nou regidors del ple municipal. Segons ell, ‘no es tractava de diners’, sinó de ‘responsabilitat’ per a garantir el futur del municipi; i la decisió havia estat ‘lliure i democràtica’. La decisió va ser votada afirmativament pel batlle, Rafel Vidal, pels altres tres regidors de CiU, pel del PSC i per dos d’independents; els dos independents restants van votar-hi contra.

A més de l’oposició del govern, la direcció de CiU, en resposta a la desobediència dels seus regidors, els va obrir un expedient informatiu (comunicat de la federació). En canvi, el PSC no va prendre cap decisió sobre el seu regidor, que també va votar favorablement. Quant a ERC i ICV es van declarar sorpresos per les decisions dels partits amb representació al municipi.

Unes dues-centes persones amb pancartes, corones de flors, i cartells amb el lema ‘No al cementiri nuclear’ van fer sentir la seva veu contrària a la instal·lació del magatzem de residus nuclears. Mentre el ple de l’Ajuntament debatia i votava la presentació de la candidatura del municipi al cementiri, els manifestants cridaven consignes com: ‘Ascó, la Ribera diu que no’, ‘Ascó, Catalunya diu que no’, i crits de ‘traïdor’ i ‘venut’ adreçats al batlle.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, els membres del qual han passat aquests darrers dies tancats a la seu de la institució en senyal de protesta contra la candidatura d’Ascó, va donar ahir per acabada l’acció, va reiterar l’oposició al cementiri nuclear i va anunciar que continuaria treballant per ‘totes les vies legals i administractives per capgirar la situació a què ens ha portat la decisió de l’Ajuntament d’Ascó (lectura del manifest, en aquest vídeo).

Avui, concentració davant el Palau de la Generalitat

Al final de la concentració, membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), que van qualificar la decisió de l’ajuntament de ‘frau democràtic’, perquè no s’havia consultat el poble i cap dels partits municipals no havia inclòs aquesta qüestió al programa electoral, van recordar que avui hi havia una concentració davant el Palau de la Generalitat per recordar al govern que ha de complir el mandat del parlament de no deixar instal·lar el cementiri nuclear. La protesta es farà a les vuit del vespre, i és previst que hi assisteixin diputats i dirigents d’Iniciativa i d’Esquerra.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any