Ascó presentarà la candidatura del cementiri nuclear malgrat l’oposició política i social

  • Centenars d'opositors protesten davant del consistori

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.01.2010 - 14:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enmig d’una gran expectació, l’Ajuntament d’Ascó ha aprovat avui (acord en pdf) de presentar la candidatura per acollir el magatzem de residus nuclears gràcies als vots dels quatre regidors de CiU, el del PSC i dos d’independents. Ho ha fet amb l’oposició del govern, del parlament, dels dirigents dels principals partits, del Consell Comarcal i d’una part significativa dels veïns (vegeu aquest reportatge en vídeo).

El batlle defensa les ‘oportunitats de futur’ per a la comarca

El batlle d’Ascó, Rafel Vidal (CiU), ha defensat que no era una ‘qüestió de diners’ sinó de ‘responsabilitat’ i que pretenia ‘garantir que el municipi podrà existir més enllà de la vida de les centrals nuclears’. També ha dit que, mentre que la decisió d’implantar les centrals nuclears no va ser del municipi, avui prenien ‘una decisió lliure i democràtica’. Vidal ha justificat la proposta de candidatura per les ‘opcions de futur’ que tindria la comarca i per ‘l’oportunitat d’avançar-nos a aquest futur de desindustrialització’.

Enmig de crits de manifestants, el batlle ha recordat que el congrés de diputats espanyol va aprovar, l’any 2004, fer un magatzem de residus nuclears perquè era ‘la manera més segura de gestionar-los’ i ha afirmat que alguns dels qui van votar-hi a favor ‘es manifestaven diumenge a Ascó’.

Manca de consens territorial  

La candidatura s’ha aprovat per set vots a favor (CiU, PSC i dos independents) i dos en contra dels altres dos regidors independents. El portaveu del grup independent, Antoni Casanova, ha argumentat la seva posició dient que, tot i que creia que el cementiri no suposava cap risc, el problema es trobava ‘en la percepció social’. A més, ha criticat que en algunes qüestiona ‘la cultura democràtica d’aquest país’ sigui ‘anecdòtica’, tenint en compte que la decisió de la candidatura a instal·lar un cementiri nuclear, l’han pres nou persones ‘sense tenir en compte les entitats socials, institucionals i polítiques del territori’.

Mentrestant, unes dues-centes persones es concentraven a les portes de l’Ajuntament amb pancartes contràries al cementiri nuclear. També s’han sentit crits que demanaven la dimissió del batlle i recordaven que la decisió no té cap consens territorial i han acusat el batlle de ‘traïdor’.

La manifestació es trasllada demà a Barcelona

Al final de la manifestació, membres de la Coordinadora Anti-cementiri Nuclear de catalunya (CANC) han recordat que demà hi hauria una concentració davant el Palau de la Generalitat per recordar al govern que ha de complir amb el mandat del Parlament contra la instal·lació del cementiri nuclear. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any