Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  26.01.2010  14:36

Montilla demanarà per carta al govern espanyol que no instal·li el cementiri nuclear a Ascó

El govern utilitzarà 'tots els instruments legals' per impedir el projecte · CiU obre un expedient als regidors d'Ascó

Men?ame
 

La Generalitat no té competències per decidir si el cementiri de residus nuclears s'ha d'instal·lar a Ascó, però utilitzarà 'tots els instruments legals' per impedir-ho. Així ho ha dit avui el conseller de vice-presidència, Josep-Lluís Carod-Rovira. 'Respectem l'autonomia de l'ajuntament, però la repercussió d'aquesta decisió és d'abast supra-municipal', ha dit, i per això ha avançat que el govern enviarà una carta a l'executiu espanyol per fer-li saber l'oposició a l'establiment del cementiri nuclear a Catalunya.

En efecte, el govern espanyol haurà de decidir on s'haurà de construir aquesta instal·lació. De moment, hi ha dues poblacions candidates: Ascó i Yebra. Carod ha remarcat que la Generalitat no té competència sobre aquest projecte, però el govern pensa que té la manera d'evitar-ho. D'entrada, comunicant al govern espanyol la posició contrària al cementiri nuclear i, després, si la població designada fos Ascó, reiterant aquesta oposició. Carod no pensa que la posició del govern al projecte hagi estat massa tèbia, en comparació amb el goven de Castella-la-Manxa, que ha dubtat de la validesa de l'acord aprovat al ple de Yebra, i que aquesta tebior pugui afavorir la candidatura d'Ascó.

CiU obrirà expedient als regidors d'Ascó

Mentrestant, CiU ha obert un expedient informatiu al batlle d'Ascó i els altres tres regidors per haver desobeït les instruccions d'oposar-se a la instal·lació del cementiri nuclear (comunicat de la federació). Tot i l'avís d'expulsió que va fer Felip Puig el cap de setmana, l'expedient no suposa cap suspensió cautelar de militància sinó d'escoltar totes les parts' per tal que la direcció del partit prengui una decisió (que podria ser la suspensió de militància) d'ací a uns dies, segons que ha explicat avui el president de CiU, Artur Mas. El batlle, Rafel Vidal, s'hi ha referit després del ple: 'El partit farà el que cregui convenient, però nosaltres ens devem al nostre poble. Una cosa és un regidor i una altra cosa és un militant, i els grups polítics tenen uns objectius, però nosaltres ens devem al poble i a la gent', ha dit.

I mentre CiU obre un expedient informatiu, el PSC, com ja va dir José Zaragoza, no prendrà cap mesura contra el seu regidor per haver votat a favor de la candidatura a acollir el cementiri nuclear, argüint 'respecte a l'autonomia local'.