Ascó aprova la candidatura del cementiri nuclear

  • Els regidors de CiU i PSC desobeeixen les direccions nacionals dels partits, ignoren l'oposició del govern i aproven de demanar la polèmica instal·lació · CiU obre un expedient informatiu als seus regidors i el PSC diu que no prendrà cap mesura · Centenars d'opositors protesten davant del consistori

VilaWeb
Redacció
26.01.2010 - 11:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enmig d’una gran expectació i de molta tensió, el ple municipal d’Ascó ha aprovat (vídeo) la candidatura del cementiri nuclear amb els vots favorables dels quatre regidors de CiU i del del PSC, que formen l’equip de govern, desobeint així les direccions nacionals respectives, que s’oposen a la instal·lació. També hi han votat a favor dos dels quatre regidors d’Independents per Ascó; els altres dos ho han fet contra. El govern i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre també havien manifestat l’oposició al cementiri nuclear. Centenars de detractors i partidaris s’han concentrat davant de l’ajuntament.

Malgrat aquesta pressió política i social, el batlle, Rafel Vidal (CiU), ha defensat la candidatura, destacant que el cementiri nuclear no suposa cap risc i que, en canvi, farà prosperar econòmicament el municipi i la comarca. ‘És una oportunitat de futur que no podem deixar escapar’, ha defensat Vidal, que també s’ha referit a la possibilitat que ha tingut l’ajuntament de decidir de manera autònoma sobre aquesta qüestió: ‘Avui prendrem per primera vegada una decisió lliure i democràtica sobre aquesta indústria’.

‘Els grups polítics tenen uns objectius; nosaltres ens devem al poble’

CiU ha obert un expedient informatiu al batlle d’Ascó i els altres tres regidor er haver desobeït les instruccions d’oposar-se a la instal·lació del cementiri nuclear. Tot i l’¡avís d’expulsió que va fer Felip Puig, l’expedient no suposa cap suspensió cautelar de militància sinó d’escoltar totes les parts’ per tal que la direcció del partit prengui una decisió (que podria ser la suspensió de militància) d’ací a uns dies, segons que ha explicat avui el president de CiU, Artur Mas. El batlle, Rafel Vida, s’ha referit a la possible suspensió de militància després del ple: ‘El partit farà el que cregui convenient, però nosaltres ens devem al nostre poble. Una cosa és un regidor i una altra cosa és un militant, i els grups polítics tenen uns objectius, però nosaltres ens devem al poble i a la gent’, ha dit.

I mentre CiU obre un expedient informatiu, el PSC, com ja va dir José Zaragoza, no prendrà cap mesura contra el seu regidor per haver votat a favor de la candidatura a acollir el cementiri nuclear, argüint ‘respecte a l’autonomia local’.

La major part dels partits s’han manifestat contraris a acollir a Catalunya un cementiri nuclear. Si ERC i ICV s’oposen sense matisos a la candidatura i els seus líders han participat a les mobilitzacions que s’han fet fins ara, CiU i PSC es mostren contraris a la instal·lació del cementiri a Catalunya perquè ja hi ha tres reactors nuclears i consideren que ja es compleix amb la quota respecte l’estat espanyol. La negativa d’aquests dos últims partits ha significat una conforntació amb els seus regidors a Ascó.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any