Ja s’han comptat més de 120.000 morts a Haití

  • El govern haitià dóna per acabades les tasques de rescat · La ONU diu que ara la prioritat són l'atenció mèdica als ferits i la reconstrucció física i moral

VilaWeb
Redacció
24.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern d’Haití ha donat oficialment per acabades les tasques de rescat de les víctimes atrapades entre la runa que puguin seguir encara amb vida. Ha decidit, però, que mantindrà algunes operacions de salvament que ja han estat iniciades. La prioritat és la reconstrucció del país, tant en el sentit físic com moral, ara que el recompte oficial de morts pel terratrèmol és de més de cent vint mil.

La portaveu de l’Oficina de la ONU per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), Elisabeth Byrs, va mostrar ahir el seu pessimisme sobre la possibilitat de rescatar vives més víctimes que hagin quedat soterrades en els edificis ensorrats pel terratrèmol. Byrs va dir que ‘només un miracle’ pot aconseguir més salvament de vides.

Elisabeth Byrs es refereix a ‘miracles’ com el rescat d’un jove de vint-i-dos anys, que van aconseguir treure viu els socorristes arribats d’Israel. Aquest jove, encara sense identificar, el van trobar a prop de les runes del palau presidencial en el sud de la capital on ha estat atrapat onze dies sense menjar ni aigua, Port-au-Prince.

Els recomptes fets fins avui parlen de cent trenta-dues persones rescatades, segons explica Byrs, i ara centren els esforços humanitaris a oferir assistència mèdica als supervivents i a localitzar els cadàvers. Amb aquest últim objectiu romandrà al país un equip de la ONU amb maquinària pesada preparada per aixecar grans blocs de formigó. Hi ha molts haitians amb ferides obertes que encara no han pogut ser atesos i, malgrat que la situació de la inseguretat i els sabotatges està controlada, Byrs adverteix que ‘encara hi poden haver més revoltes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any