El català, llengua convidada d’honor a Expolangues 2010

  • Els representants institucionals de la Fundació Ramon Llull han signat el document 'El català, llengua de 10 milions d'europeus'

VilaWeb
M. S.
22.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El català, llengua de deu milions d’europeus’ és l’eslògan que inspira el programa d’activitats que la llengua catalana oferirà a la fira Expolangues 2010, que s’escaurà a París els dies 3-6 de febrer. També s’ha fet públic un document (pdf) que reivindica l’oficialitat del català a Europa, signat ahir pels representants institucionals de tots els territoris de parla catalana que formen part de la Fundació Ramon Llull.

L’Institut Ramon Llull va rebre l’encàrrec de coordinar el programa d’activitats del català a Expolangues 2010. El director, Josep Bargalló, va presentar ahir les línies generals del programa per a aquesta fira, que és la més important del món sobre ensenyament de llengües, tecnologia aplicada a les llengües i sobre turisme cultural basat en la llengua. La finalitat és que els francesos i els europeus en general descobreixin la vitalitat del català, amb figures tan conegudes com l’entrenador blau-grana Josep Guardiola, l’actor Sergi López o el motorista guanyador del Dàkar Cyril Depres, resident a Andorra i catalanoparlant.

En l’acte inaugural hi haurà per primera vegada representants institucionals de tots els territoris de parla catalana, aixoplugats sota la Fundació Ramon Llull: el govern d’Andorra, la Generalitat de Catalunya, el govern de les Illes Balears, el Consell General dels Pirineus Orientals, la Xarxa de ciutats valencianes, i la Junta municipal de l’Alguer. I volen que aquesta representació serveixi per demanar el reconeixement del català com a llengua europea.  

Josep Bargalló ha indicat algunes de les activitats previstes: el documental que es projectarà el dia de la inauguració, amb ‘escenes’ de tots els territoris amb gent parlant català; per exemple, Pep Guardiola amb el Barça, la policia andorrana, la transmissió d’un partit de la USAP de Perpinyà, una família del País Valencià el dia de Nadal… La clausura de les activitats de la llengua convidada anirà a càrrec dels Comediants.

A la fira, s’hi presentaran les experiències de projectes en xarxa com Intercat.cat, Termcat, Parla.cat; també el domini .cat, Linguamón, les experiències de la Bressola a Catalunya Nord, la labor de l’Obra Cultural Balear, la d’Escola Valenciana… Bargalló també ha explicat que durant la setmana d’Expolangues l’eslògan ‘El català, llengua de deu milions d’europeus’ ompliria el metro de París i que la TV5 francesa emetria un ‘spot’ publicitari sobre la llengua catalana protagonitzat per Sergi López, un actor molt popular a l’estat francès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any