L’Avui deixa de repartir-se en paper al País Valencià i a les Illes

  • Valencians i mallorquins opinen sobre la retirada dels quioscos del diari barceloní · Lamenten la decisió de l'empresa editora i demanen que s'ho repensi

VilaWeb
Redacció
21.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari Avui ha deixat de distribuir-se aquesta setmana a les Illes i al País Valencià; també a Madrid. Tenint en compte que ja fa molt que no es reparteix formalment a Catalunya Nord, ara l’Avui de paper solament es troba als quioscos del Principat. La nova empresa editora del diari, Hermes Comunicació SA, editora també del diari El Punt, ha pres aquesta decisió adduint motius econòmics. ‘No és una decisió periodística, sinó d’empresa, una decisió que no hauríem volgut haver de prendre mai’, explica a VilaWeb Xevi Xirgu, director del diari.

‘No podem amagar que és una decisió dura i complicada i l’única cosa que podem demanar des de la redacció és comprensió, en un context de crisi com el que vivim’, diu Xirgu, que explica que un dels objectius de l’empresa editora és de reduir tan ràpidament com sigui possible els cinc milions d’euros de pèrdua anuals del diari. A més, diu, l’empresa s’ha proposat de no portar a terme l’ERO previst per la direcció anterior, i de no fer-ne cap, si més no durant el 2010. En aquesta situació ‘cal prendre moltes decisions difícils i la distribució de quatre-cents diaris entre les Illes, el País Valencià i Madrid era una línia insostenible’.

L’Avui ha informat per carta a tots els subscriptors afectats i els ha ofert la possibilitat de rebre el diari per correu tradicional, cosa que implica rebre’l amb dos dies o tres de retard. Xirgu també ha recordat que tots els lectors poden continuar llegint el diari des d’internet.

Reaccions al País Valencià i a les Illes

Tot amb tot, la notícia ha sorprès els lectors del diari de les Illes i del País Valencià i ha causat estupor. ‘Un diari de paper que no és al carrer, és un diari que no existeix’, explica l’escriptor mallorquí Biel Mesquida, Premi Nacional de Literatura, que troba aquesta decisió ‘desafortunada i fatal’. ‘És possible que la nova empresa pensi que per a garantir la supervivència del diari cal retallar moltes despeses, però aquest és un peatge que no es pot pagar, perquè la pèrdua cultural és enorme.’

‘Un nou pas enrere’

L’escriptor valencià Martí Domínguez, que ha estat columnista de l’Avui, també lamenta la decisió de l’empresa editora, que confirma la tendència d’aquest diari, però també de la premsa catalana en general: ‘Molts diaris espanyols tenen delegacions a València i no hi ha cap diari català que n’hi tinga.’ I recorda que fins i tot La Vanguardia havia promès una redacció valenciana, o fins i tot un suplement diferenciat, i mai no s’ha concretat res. 

Per això Domínguez sosté que ‘el lector català té un problema freudià, perquè llegeix la premsa catalana en espanyol, i tota la que és en paper tracta la informació de València igual com tracta la de Sevilla’. Per Domínguez, l’Avui mai no ha fet ‘l’aposta pel País Valencià que els seus lectors esperàvem, i sovint el columnisme fet des d’ací era una mena de concessió que acabava no tenint repercussió mediàtica’. Considera, rotundament, que aquesta decisió és ‘una llàstima, una baixada de pantalons i un nou pas enrere’. Per Domínguez, l’empresa editora no solament hauria de tornar a distribuir el diari fora del Principat, sinó que hauria d’obrir una delegació ‘de veritat a València, amb uns quants redactors i una bona nòmina de columnistes valencians’.

‘Una notícia nefasta i trista’

Entre les organitzacions culturals i cíviques la reacció de desconcert ha estat gran. Per Tomeu Martí, d’Obra Cultural Balear, ‘és una notícia nefasta i trista’. Segons ell, quan el diari dedicava pàgines a parlar de les Illes, tenia molt bona acollida; a més, seria interessant de saber les dades d’IP balears que visiten la plana web del diari: ‘Serviria per veure’n el potencial. En tot cas, crec que s’ho han de repensar a curt termini i han de rectificar.’

Des de València Diego Gómez, d’Escola Valenciana, amplifica encara més l’efecte de la desaparició de l’Avui: ‘A Mallorca encara tenen el Diari de Balears, però a València no hi ha res.’ Per ell ‘amb la desaparició de l’Avui dels quioscos ens arraconen encara més, als qui volem viure la llengua amb normalitat’. Gómez comenta també que el sorprèn que els mitjans de Barcelona ‘parlen tant de Països Catalans i facen tan poc per fer-los creïbles’.

L’espai nacional de comunicació, precari

Josep Gregori, de l’editorial valenciana Bromera, rebla el clau afirmant que l’espai comunicatiu dels Països Catalans és molt precari, i és molt mala notícia que qualsevol mitjà deixi de treballar en aquest sentit’.

El director de l’Escola Gavina, Albert Dasí, posa precisament l’exemple de Bromera per a demostrar ‘que hi ha mercat’. ‘Els valencians fem la millor revista científica, Mètode o tenim editorials com Bromera que funcionen molt bé.’ Com és que aquestes iniciatives funcionen, es demana, i les que vénen del Principat no? Dasí, lector de l’Avui i director d’una escola que n’era subscriptora, diu que plou sobre mullat: ‘Hi ha el cas de la revista Nat, que funcionava molt bé i se la van carregar, el del setmanari valencià d’El Punt que ja no existeix, hi ha tota la polèmica amb TV3 i ara això… Som nosaltres mateixos que ens anem retallant possibilitats.’ Dasí creu que la retirada de l’Avui és negativa perquè ‘els lectors valencians potser som testimonials com a xifra de negoci, però no ho som com a part del projecte del diari’.

Opinió aquesta que comparteix el músic mallorquí Biel Majoral, que diu: ‘A mi m’agradaria molt de continuar llegint l’Avui, perquè, encara que hi ha coses que m’interessen i coses que no, voldria continuar llegint-lo.’ També recalca que ‘l’Avui no s’ha sabut implantar a les Illes perquè mai no ha fet la informació pensant des de les Illes, sinó sempre amb perspectiva barcelonina’.

Internet serà a partir d’ara l’única manera de llegir el diari fora del Principat, però entre els consultats hi ha un dubte consistent: a internet, on el diari s’ofereix gratis, farà cas de la realitat valenciana i balear, si en feia tan poc quan s’hi venia en paper?

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any