El cas de Vic desencadena conflictes interns al PSC i a ERC

  • Mentrestant, la Generalitat i l'Ajuntament esperen el dictamen del govern espanyol sobre els criteris d'empadronament

VilaWeb
Redacció
20.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El plantejament de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, de modificar la gestió del padró municipal en el cas dels immigrants sense papers, ha portat tensions i un viu debat intern al si dels partits que en formen part: CiU, PSC i ERC. Si Artur Mas ha abonat la decisió del batlle, Josep M. Vila d’Abadal, i del grup municipal, tant al PSC com a ERC hi ha discrepàncies més o menys evidents. Tot plegat, mentre l’ajuntament i la Generalitat, que recela de les pretensions del consistori, esperen que el govern espanyol detalli quins han de ser els criteris d’empadronament.

El PSC de Vic, per exemple, no s’ha desdit d’aplicar els nous criteris d’empadronament, malgrat les instruccions rebudes de la direcció del partit. En efecte, els socialistes vigatans proclamen que la normativa de no empadronar els qui no tinguin papers ‘solament’ s’aplicarà si el dictamen del Ministeri de l’Interior la considera legal. En vist d’això, els dirigents socialistes han assetjat encara més la iniciativa del consistori vigatà. La consellera Montserrat Tura i el conseller Joaquim Nadal, fent seva l’opinió de la direcció, s’han oposat als regidors del seu partit a Vic. Invocant que, ‘les persones tenen drets pel sol fet de ser persones’, Tura ha volgut alliçonar l’Ajuntament de Vic en el sentit que no figurar al padró ‘no vol dir que no s’hagin d’atendre les persones com a tals’. Nadal, parlant com a portaveu del govern, es demana per què l’Ajuntament de Vic ‘ha actuat unilateralment’, i ha comminat els responsables municipals a fer cas de les recomanacions acordades per les entitats municipalistes i pels agents socials l’octubre de l’any passat a la Taula de Ciutadania i Immigració sobre l’empadronament d’immigrants.

En el cas d’ERC, les tensions entre la direcció general i els regidors de Vic no han estat gaire accentuades, per més que alguna veu n’hagi posat en dubte la decisió. Però, en canvi, la direcció local sí que ha rebut l’envestida d’un grup de militants. Aquest grup, d’una vintena de coreligionaris, és dirigit per Marçal Orri, destacat organitzador de les consultes del 13-D a la comarca. Doncs bé, Orri explica que, al grup, ‘no solament hi ha gent del sector crític d’ERC, sinó també del sector ‘oficialista’, que han demanat l’anonimat per por de represàlies’. Segons els descontents, ‘Esquerra fa el passerell anant darrere el batlle.’ I segons Orri, a més a més, la direcció actual ‘no consulta la militància a l’hora de prendre decisions importants com aquesta i, en canvi, deixa la decisió sobre el futur de la mesura al govern espanyol, cosa il·lògica des d’una òptica independentista’. Cal tenir en compte, tanmateix, que aquest debat de la secció local d’Esquerra a Vic es fa en el context de les eleccions internes en què d’aquí a quinze dies es decidirà la nova executiva local. Dues candidatures s’hi presenten: la dels partidaris de la direcció actual i una de presidida per Marçal Orri mateix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any