La Generalitat i Vic, pendents de la clarificació del govern espanyol sobre el padró

  • El govern recorda a Vic que ja es van consensuar amb els municipis les recomanacions per empadronar · El PSC de Vic desobeeix la direcció i no s'oposa a la normativa

VilaWeb
Redacció
19.01.2010 - 14:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri de l’Interior espanyol es reuneix avui per estudiar quina resposta dóna a l’Ajuntament de Vic, que ha enviat unes quantes preguntes al govern espanyol sobre el padró municipal. El ministre Alfredo Pérez Rubalcaba ha dit avui que rebria l’assessorament de l’advocacia de l’estat per analitzar i respondre la proposta del consistori vigatà. Tot i l’informe (pdf) que diu que els canvis que vol fer Vic són legals, el segon tinent de batlle de Vic, Josep Maria Burgaya (PSC), ha assegurat que l’ajuntament faria allò que li inidiqués el Ministeri de l’Interior espanyol. En el mateix sentit s’havia pronunciat divendres el batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, que va admetre que si el govern espanyol considerava que la mesura de no empadronament els immigrants sense permís de residència o treball no s’ajustava a la llei, l’Ajuntament la retiraria.

La Generalitat recorda a Vic que va consensuar els criteris amb els municipis

La Generalitat també espera que sigui el govern espanyol qui clarifiqui definitivament quins són els criteris per empadronar. Mentrestant, recorda a l’Ajuntament de Vic que el 26 d’octubre de l’any passat la Taula de Ciutadania i Immigració va acordar un document de recomanacions als municipis per  l’empadronament d’immigrants. Aquest text, signat per les associacions de municipis i Foment, entre més entitats, recorda que empadronar-se és un dret i una obligació per a tothom. ‘Qualsevol persona amb justificació de residència ha de ser empadronada perquè pugui ser atesa. I l’obligació d’empadronar s’entén perquè cal saber quina és la realitat social i demogràfica de Catalunya’, ha dit el conseller Joaquim Nada, que avui ha fet de portaveu del govern després de la reunió setmanal.

Nadal també s’ha demanat com és que ara l’Ajuntament de Vic es fa aquest plantejament, quan un regidor d’aquest consistori va aprovar les recomanacions de la Taula d’Immigració. ‘Com és que Vic ho ha plantejat ara, de forma unilateral?’, s’ha preguntat.

Els canvis en el padró són legals, segons l’informe jurídic

L’informe jurídic encarregat al bufet d’advocats Roca Junyent per l’ajuntament de Vic assegura que no permetre l’empadronament dels immigrants en situació irregular ‘no pot ser incorrecte o contrari a la llei de cap de les maneres’. L’ajuntament va emetre ahir un comunicat on diu que després de rebre l’informe ha registrat una instància a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona dirigida al ministre de l’Interior en el qual li reclama que informi per escrit sobre els requisits sobre els passaports que presenten els immigrants per poder ser inscrits al padró. D’aquesta manera, afirma que la llei distingeix entre els estrangers comunitaris i els d’altres països, als quals ‘en estricta aplicació i respecte a allò que estableix l’apartat 2 de l’article 25 de la Llei 4/2000, és imprescindible que s’acompanyi del preceptiu visat’.

El PSC de Vic desobeeix la direcció i no s’oposa a la normativa

El PSC de Vic no es desdiu d’aplicar els nous criteris d’empadronament, malgrat les instruccions rebudes de la direcció del partit. El grup socialista sosté, com va ja va dir dimecres al ple municipal, que ‘solament’ s’aplicarà la normativa de no empadronar els qui no tinguin papers, si el dictamen del Ministeri de l’Interior la considera legal. El tercer tinent-batlle i portaveu del PSC, Josep Burgaya, va explicar ahir al vespre que ‘d’un conjunt de mesures’ preses per a millorar la gestió del padró, tan sols han sortit dubtes sobre la ‘plena legalitat d’una de sola’. Doncs bé, únicament en el cas que el ministeri la considerés il·legal, obeirien l’ordre de la direcció del partit.

El vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, havia anunciat que el seu partit havia ‘instruït’ els quatre regidors que té a l’Ajuntament de Vic que votessin contra la normativa que vol impulsar l’equip de govern, format justament per aquests quatre regidors del PSC i també per CiU i ERC, per evitar l’empadronament dels immigrants sense permís de treball o residència.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any