El PSC de Vic desobeeix l’ordre de la direcció d’oposar-se a la normativa

  • Iceta ha ordenat als seus regidors de Vic que s'oposin a la normativa sobre immigrants · Els canvis en el padró de Vic són legals, segons l'informe encarregat per l'ajuntament

VilaWeb
Redacció
18.01.2010 - 21:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC de Vic no es fa enrere en l’aplicació dels nous criteris d’empadronament, malgrat les instruccions rebudes de la direcció del partit. El grup socialista manté -tal com ho va fer dimecres al ple municipal- que el no empadronament de sense papers ‘només’ s’aplicarà si el dictamen sol·licitat al Ministeri de l’Interior sosté que s’adequa a la legalitat. El tercer tinent d’alcalde i portaveu del PSC, Josep Burgaya, ha explicat que ‘dins d’un conjunt de mesures’ que s’ha decidit aplicar per millorar la gestió del padró es dubta de si només una ‘és plenament legal’. Només en el cas que es confirmi la il·legalitat de la mesura obeiran l’ordre que han rebut des de la direcció del partit.

El vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, havia anunciat avui que el seu partit havia ‘instruït’ els quatre regidors que té a l’Ajuntament de Vic que votessin contra la normativa que vol impulsar l’equip de govern, format justament per aquests quatre regidors del PSC i també per CiU i ERC, per evitar l’empadronament dels immigrants sense permís de treball o residència. El portaveu del PSC ha afirmat que qualsevol informe ‘solvent’ sobre la legalitat de la iniciativa del govern de Vic demostraria que no és legal que un ajuntament pugui negar-se a empadronar immigrants en situació irregular que hi resideixin. També ha explicat que, segons l’acord signat a l’Ajuntament fa tres mesos després del Pacte Nacional d’Immigració, cal donar ‘màximes garanties’ als immigrants sense permisos perquè puguin renovar el padró atès que aquest no és un ‘instrument de control’.

Per al secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, cal ‘donar temps’ a l’Ajuntament de Vic perquè ‘cada cosa es posi al seu lloc’, ja que considera que Vic ha estat una ciutat ‘pionera’ en integració social i que no pot ‘criminalitzar-se’. I ha explicat: ‘No criminalitzaren l’Ajuntament de Vic, que ha fet un esforç solidari importantissim’ malgrat haver hagut de ‘suportar’ un gran ‘estrès social i demogràfic, i pressió i demanda assistencial’.

Per la seva banda, ICV ha demanat al president de la Generalitat un ‘esforç de contundència’ perquè la proposta de Vic no s’estengui a altres municipis; una proposta que considera il·legal i incompatible amb un model d’integració. Segons que ha explicat la portaveu d’ICV, Laia Ortiz, la proposta de l’Ajuntament vigatà impediria l’accés d’immigrants a serveis bàsics com l’educació i la sanitat. A més, ha demanat que s’aprovi un decret que impedeixi aquesta mena de mesures, per tal de ‘combatre’ la xenofòbia.

Els canvis en el padró són legals, segons l’informe jurídic

L’informe jurídic encarregat al bufet d’advocats Roca Junyent per l’ajuntament de Vic assegura que no permetre l’empadronament dels immigrants en situació irregular ‘no pot ser incorrecte o contrari a la llei de cap de les maneres’. L’ajuntament ha emès un comunicat on informa que després de rebre l’informe ha registrat una instància a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona dirigida al ministre de l’Interior en el qual li reclama que informi per escrit sobre els requisits sobre els passaports que presenten els immigrants per poder ser inscrits al padró. D’aquesta manera, afirma que la llei distingeix entre els estrangers comunitaris i els d’altres països, als quals ‘en estricta aplicació i respecte a allò que estableix l’apartat 2 de l’article 25 de la Llei 4/2000, és imprescindible que s’acompanyi del preceptiu visat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any