La UE destina 430 milions a l’ajuda humanitària i la reconstrucció d’Haití

  • Ban Ki-Moon demana paciència als haitians conscient de la dificultat d'arribada de l'ajuda humanitària · El consell de ministres de cooperació de la UE es compromet també amb la reconstrucció a llarg termini

VilaWeb
Redacció
18.01.2010 - 15:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea destinarà un mínim de quatre-cents vint-i-nou milions d’euros a l’ajuda humanitària d’emergència i a contribuir a mig i llarg termini en la reconstrucció d’Haití després del desastrós terratrèmol que ha enfonsat, encara més, el país més pobre del continent americà. La UE decideix aquesta tarda enviar efectius de l’anomenada ‘gendarmaria europea’ per facilitar que l’ajuda arribi a la població afectada.

Les dificultats d’arribada de l’ajuda internacional d’emergència a les zones afectades és en aquests moments la principal preocupació de les autoritats responsables de la cooperació. La saturació de l’aeroport de Port-au-Prince, que pot assumir un trànsit aeri limitat per la destrucció de la torre de comunicacions, és la principal dificultat a superar per l’arribada de l’ajuda. Les gestions es concentren ara a possibilitar l’arribada del material i els equips de rescat a través de la veïna República Dominicana. Les carreteres que uneixen ambdós països, per la banda haitiana de la frontera, són plenes de damnificats que esperen el pas de caravanes d’ajuda humanitària i d’aliments.

Es compten ja uns 70.000 cadàvers enterrats

Sis dies després del terratrèmol, el primer ministre haitià, Jean-Max Bellerive, ha dit que la xifra d’enterrats en fosses comunes ja és de setanta mil, i calcula que el nombre de morts pot ser de dos-cents mil. Continua havent-hi problemes per fer arribar a tots els damnificats l’ajuda humanitària internacional per les dificultats que tenen els avions per aterrar. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va demanar ahir als haitians ‘paciència’.

El secretari general de les Nacions Unides, que ha visitat les ruïnes de l’edifici d’aquesta institució a Port-au-Prince, completament destruït (vídeo), ha instat també la Unió Europea a liderar una missió especial i urgent d’ajut humanitari. Des de la capital, destruïda pel terratrèmol, Ban Ki-moon ha dit que s’estan fent tots els esforços possibles i ha instat que comunitat internacional a unir-se per combatre la tragèdia, que ha qualificat de ‘la pitjor a tot el món en dècades’.

‘Ens hem d’assegurar que la nostra ajuda arriba a la gent que la necessita tan ràpidament com es pugui’, ha declarat Moon. Les Nacions Unides han fet una crida perquè arribin cinc-cents milions de dòlars a tres milions d’haitians durant els pròxims sis mesos. El programa alimentari d’aquest organisme diu que l’ajuda ha arribat fins ara a seixanta mil damnificats.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any