L’ONU intenta obrir un corredor per terra pel col·lapse de l’aeroport de Port-au-Prince

VilaWeb
Redacció
17.01.2010 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ONU i cooperants internacionals han informat que el petit aeroport d’Haití, prop de la capital Port-au-Prince, està del tot desbordat i no pot gestionar correctament l’arribada d’avions amb ajuda. Per això s’intenta ara obrir un corredor per terra entre Haití i la veïna República Dominicana. A la incapacitat de gestionar el gran volum d’avions, s’hi afegeix el fet que a l’aeroport ningú no vol assumir la responsabilitat de descarregar-los. Davant d’això, les autoritats haitianes i dominicanes planegen obrir un corredor terrestre des de Barahona (República Dominicana) fins a Port-au-Prince, que no començarà a funcionar fins que no sigui protegit per les forces de pau de l’ONU.

Aeroport saturat

L’aeroport haitià està col·lapsat, ara mateix, malgrat que les instal·lacions es troben des del 15 de gener sota el control dels milers de soldats enviats pels EUA per a facilitar la fluïdesa dels desplaçaments. Fins ara han pogut sortir del recinte 180 tones d’aliments, però és difícil fer-les arribar a la població perquè les vies de comunicació principals estan col·lapsades i les secundàries, tallades.

Visita de Ban Ki-moon

Avui és previst que el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, visiti Haití per a mostrar la solidaritat amb els tres milions d’afectats pel terratrèmol de fa gairebé una setmana. Divendres, les Nacions Unides van llançar una crida d’urgència a la comunitat internacional per aplegar 562 milions de dòlars per als damnificats. Les últimes xifres ofertes pel ministre d’Interior haitià parlen ja de cent mil morts, setanta mil dels quals sols a la capital.

Fons nord-americà

Ahir mateix, el president dels EUA, Barack Obama, i els seus predecessors George W. Bush i Bill Clinton, es van comprometre a liderar ‘un dels principals esforços d’ajuda de la història’ a través de la recaptació en massa de fons per als afectats pel terratrèmol a Haití. Tots tres van fer una crida des de la Casa Blanca als nord-americans perquè fessin donatius econòmics per als centenars de milers de daminificats haitians, necessitats d’aigua, medicines i recer, a través de l’anomenat Fons Bush Clinton per Haití.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any