El govern haitià calcula que ja s’han trobat 50.000 morts

  • Santo Domingo es consoiida com a alternativa per a arribar a l'illa, col·lapsada · Localitzat l'olotí que havia desaparegut des del terratrèmol

VilaWeb
Redacció
16.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Interior haitià, Paul Antoine Bien-Aime, calcula que ja s’han recuperat 50.000 cossos a la capital, Port-au-Prince. Amb tot, la xifra pot augmentar fins a 200.000. Mentrestant, el col·lapse de l’aeroport de Port-au-Prince, molt malmès i amb una torre de control inservible, dificulta l’arribada d’avions d’ajut humanitari procedents de tot el món, que en molts casos han d’aterrar a Santo Domingo. Més de 300.000 haitians s’han quedat sense sostre i el coordinador de la Creu Roja a Haití, Victor Jackson, estima que ‘hi ha tres milions de persones afectades a tot el país, ferides o sense sostre’, i prop de cinquanta mil morts, a banda milers de desapareguts.

El coordinador d’acció humanitària d’Oxfam Internacional a Haití, Cedric Perus, va explicar que hi havia cadàvers ‘per tota la ciutat; no hi ha espai on posar-los, de manera que la gent els embolcalla amb llençols o amb cartrons amb l’esperança que les autoritats els passin a recollir.’

Tots els hospitals que el terratrèmol no ha fet caure són plens i la capacitat del sistema sanitari és en aquest moment extremadament limitada. A sobre, la seguretat ‘no fa sinó empitjorar i de nit és molt perillós de sortir al carrer’, explica el coordinador d’Oxfam, perquè hi ha ‘saqueigs pertot arreu i mercats i comerços assaltats’.

Encara que l’ajuda humanitària hi arribi amb dificultats, molts països i organismes internacionals han començat a enviar-hi carregaments d’aliments i de material d’emergència. També organismes o governs informen dels diners que destinaran a la reconstrucció i a l’assistència de la població afectada; és així que el president nord-americà, Barack Obama, ha dit que els haitians ‘no serien abandonats ni oblidats’ i que hi enviaria ajuda per valor de cent milions de dòlars (uns setanta milions d’euros); els EUA també hi han enviat un vaixell hospital i un portaavions de l’exèrcit, tres mil cinc-cents soldats i tres-cents metges. En total, s’hi enviaran gairebé deu mil soldats.

Per la seva banda, l’ONU ha fet una crida d’urgència a la comunitat internacional per aplegar 562 milions de dòlars per poder cobrir les necessitats de tres milions de persones durant els sis mesos vinents.

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha anunciat, igualment, que hi aportaria immediatament una partida de setanta milions d’euros en concepte d’ajuda d’emergència, segons que va fer saber el director gerent de la institució, Dominique Strauss-Kahn, que va precisar que treballaven en coordinació amb les agències internacionals per mobilitzar-se ‘tan ràpidament com fos possible’.

Condonació del deute

La comunitat internacional hauria de condonar el deute d’Haití per a facilitar la reconstrucció del país després del terratrèmol d’aquesta setmana, segons Jubilee Debt Campaing (JDC). L’organització, que sosté que el pagament de deutes i les condicions dels préstecs paralitzen el desenvolupament dels països pobres, també critica el FMI per haver prestat més fons a Haití aquesta setmana. El préstec no és sols la solució equivocada per a Haití, diuen a JDC, sinó que els préstecs de l’FMI arriben a més amb condicions.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any