El govern espanyol diu que retirarà la Constitució amb símbols franquistes de l’Eurocambra

  • De la Vega no tenia coneixement de l'existència d'aquests símbols

VilaWeb
Redacció
15.01.2010 - 16:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat avui que ‘evidentment que sí’ que s’ha de substituir una Constitució amb símbols franquistes que s’exhibeix en una exposició permanent del Parlament Europeu. De la Vega s’ha assabentat de l’existència d’aquests símbols per la pregunta d’un periodista a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i s’ha mostrat sorpresa, tot i que eurodiputats del seu mateix partit han demanat formalment aquest divendres al president del Congrés de Diputats, el també socialista José Bono, que la substitueixi per una altra sense l’àguila, el jou, les fletxes i el lema franquista ‘Una, grande y libre’.

‘No sé de què em parla’, ha dit de la Vega, quan un periodista li ha demanat l’opinió sobre la demanda d’eurodiputats catalans, a la qual s’hi han afegit parlamentaris italians, alemanys i fins i tot espanyols.

Fonts de la Moncloa han explicat que s’aplicarà la Llei de la Memòria històrica, es comprovarà que aquest exemplar de la Constitució llueix els símbols franquistes i es substituirà per una altra. En la resposta que ha donat la vicepresidenta, ha dit que ‘la Constitució espanyola només té símbols constitucionals que són els símbols de la Constitució, i per tant no té sentit una Constitució amb símbols que no siguin constitucionals’.

Les reaccions

L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, va presentar una queixa formal al Parlament Europeu per l’exposició d’una Constitució espanyola amb l’àguila, el jou i les fletxes franquistes i el lema ‘Una, grande y libre’. CiU i ICV van anunciar que també demanaran explicacions i el PSC aquest mateix divendres ha reclamat a Bono que enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució ‘amb els símbols constitucionals de l’Espanya democràtica’.

Cada estat membre de la UE ha d’oferir a l’Eurocambra una ‘obra d’art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana’ i el 1998 el Congrés dels Diputats va cedir aquesta simbologia franquista.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any