‘Desconnecta’t per sempre’

VilaWeb
Redacció
15.01.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vols retrobar-te amb els teus veïns i amics de debò? Fes el salt del Web 2.0 a la vida real. Desconnecta’t per sempre! Pots fer-ho, és molt fàcil!’ Amb aquests eslògans rep els internautes la pàgina Web 2.0 Suicide Machine, ideada per un grup de creatius neerlandesos amb la intenció de denunciar l’excessiva banalitat i pèrdua de temps que representen, segons el seu punt de vista, les anomenades xarxes socials. La ‘màquina del suïcidi digital’ vol conscienciar els usuaris d’aplicacions com Facebook i Twitter del consum d’energia i temps que comporten, i els encoratgen a desconnectar-s’hi utilitzant un programa automatitzat que els ajuda i els acompanya en el procés de desaparició de la xarxa. Ara mateix, Suicide Machine desconnecta definitivament de Facebook i Twitter, a més de Linkedin i MySpace, als quals és previst de sumar-hi aviat algunes xarxes socials més com Orkut i Flickr.

El funcionament és tan senzill com donar als administradors de Suicide Machine el nom d’usuari i la contrasenya dels nostres ‘alter ego’ 2.0 i clicar el botó ‘cometre suïcidi’. Tot seguit, un programa accedeix al nostre perfil, en canvia la contrasenya i la imatge i, gradualment, va esborrant els nostres ‘falsos amics’, grups, fotografies, vídeos i missatges. L’ús d’un programa automatitzat, a més de preservar la confidencialitat de les nostres dades, té per funció allargar l’adéu a la vida digital, en comptes d’eliminar el compte directament. Així es fa més evident, pels creatius neerlandesos al darrere de la idea, el procés de desconnexió de la vida digital i el de reconnexió amb la vida real, amb les amistats i plaers ‘de debò’.

‘Plataformes anti-socials’

Web 2.0 Suicide Machine és l’última iniciativa que planteja als internautes mirar-se críticament les anomenades xarxes socials. Una de molt semblant és l’anomenada Seppukoo, que ajuda a deixar Facebook per mitjà d’un ritual suïcida japonès. De fet, des de l’any 2000, amb el boom de Friendster, han anat sorgint periòdicament ‘plataformes anti-socials’ que parodien les principals apliacions 2.0, com Introvertster, Snubster, Enemybook i Isolatr.

Resposta de Facebook

Els nombrosos usuaris que ja s’han deixat ‘assistir’ per algunes d’aquestes plataformes a l’hora de desaparèixer de les xarxes socials ha fet reaccionar els portals implicats. Facebook, per exemple, va blocar diumenge passat l’accés als seus servidors de Suicide Machine, argumentant que viola la declaració de drets i responsabilitats dels seus usuaris, i es planteja tirar endavant accions legals contra el grup que l’ha creada. Poc abans, el mateix portal nord-americà ja havia amenaçat de dur als tribunals el col·lectiu italià autor de Seppukoo, amb raons semblants.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any