Caos a Haití per rebre l’ajuda humanitària, que arriba amb comptagotes

  • Milers de víctimes continuen atrapades sota la runa · Més de 300.000 haitians s'han quedat sense casa · L'últim balanç de víctimes fa una estimació de 50.000 morts

VilaWeb
Redacció
15.01.2010 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ajuda humanitària internacional va arribant amb comptagotes a Haití. L’aeroport de Port-au-Prince està molt malmès i la torre de comunicacions és absolutament inservible. Això fa que els avions hagin d’aterrar a bell ull i que el ritme de circulació aèria sigui molt baix, per raons de seguretat. A mesura que passen les hores augmenta la desesperació dels supervivents per rebre l’ajuda i alguns d’ells han fet barricades amb cadàvers per protestar. Per una altra banda, l’estimació de víctimes del terratrèmol que fa la Creu Roja és en aquests moments d’uns quaranta-cinc o cinquanta mil morts, a banda milers de desapareguts.

Més de 300.000 haitians s’han quedat sense sostre a Port-au-Prince arran del sisme que ha destruït el 10% de la capital d’Haití. ‘Creiem que hi ha uns tres milions de persones afectades a tot el país, ferides o sense sostre’, va dir el coordinador adjunt de la Creu Roja d’Haití, Victor Jackson. I el coordinador d’acció humanitària d’Oxfam Internacional a Haití, Cedric Perus, va explicar que hi havia cadàvers ‘per tota la ciutat; no hi ha espai on posar-los, de manera que la gent els embolcalla amb llençols o amb cartrons amb l’esperança que les autoritats els passin a recollir.’

Tots els hospitals que el terratrèmol no ha fet caure són plens i la capacitat del sistema sanitari és en aquest moment extremadament limitada. A sobre, la seguretat ‘no fa sinó empitjorar, i de nit és molt perillós de sortir al carrer’, explica el coordinador d’Oxfam, perquè hi ha ‘saqueigs pertot arreu i mercats i comerços assaltats’.

Encara que l’ajuda humanitària hi arribi amb dificultats, molts països i organismes internacionals han començat a enviar-hi carregaments d’aliments i de material d’emergència. També organismes o governs informen dels diners que destinaran a la reconstrucció i a l’assistència de la població afectada; és així que el president nord-americà, Barack Obama, ha dit que els haitians ‘no serien abandonats ni oblidats’ i que hi enviaria ajuda per valor de cent milions de dòlars (uns setanta milions d’euros); els EUA també hi han enviat un vaixell hospital i un portaavions de l’exèrcit, tres mil cinc-cents soldats i tres-cents metges.

El Fons Monetari Internacional ha anunciat, igualment, que hi aportaria immediatament una partida de setanta milions d’euros en concepte d’ajuda d’emergència, segons que va fer saber el director gerent de la institució, Dominique Strauss-Kahn, que va precisar que treballaven en coordinació amb les agències internacionals per mobilitzar-se ‘tan ràpidament com fos possible’.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any