Lluís Llach: ‘En aquest país, les cançons serveixen per alguna cosa més que per cantar’

  • Ahir es va presentar el llibre-disc 'Terra i cultura', que recull una vintena de poemes musicats durant els últims dos anys

VilaWeb
Redacció
15.01.2010 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala Horiginal de Barcelona es va quedar petita ahir al vespre per a la presentació del llibre-disc ‘Terra i cultura’, que recull una vintena de musicacions de poemes, seleccionades de les prop de cinc-centes que van participar als certàmens del primer i segon premi Miquel Martí i Pol. Lluís Llach, ideòleg i patrocinador dels premis, va fer ahir de mestre de cerimònies d’un acte en què Clara Andrés i Sílvia Pérez Cruz van interpretar les cançons mereixedores del premi del 2008 i el 2009, respectivament.

‘Em sento com un nen amb sabates noves’, deia ahir Lluís Llach, que es mostrava molt satisfet que el llibre-disc arribi a les escoles com a material didàctic. ‘Les cançons serveixen per a alguna cosa més que per a cantar’, afegia. Llach va qualificar de ‘miracle’ que durant l’any passat es publiquéssin més de quatre-centes cançons ‘dels grans poetes del nostre país’ i va destacar que, sovint, ‘la poesia necessita de l’empenta de la cançó’.

Lluís Gendrau, director editorial del grup Enderrock, va explicar que la intenció d’aquest llibre-disc, editat per Enderrock i l’editorial Cossetània, era donar més transcendència al certamen. Així, el llibre es distribuirà a partir del febrer i, a més, la revista Enderrock del gener distribueix una edició especial del disc.

També va participar en la presentació de l’obra el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, que va destacar la importància que els cantants del país posessin veu als poetes per tal de fer arribar la poesia a més gent. Izquierdo va confessar que va descobrir Màrius Torres gràcies a Lluís Llach i va assegurar que ‘gràcies a Ovidi Montllor, Vicent Andrés Estellés és el poeta popular que és’.

Les notes de la vetllada, les van posar alguns dels guardonats i participants de les dues edicions del Premi Miquel Martí i Pol, que va néixer fa un parell d’anys.

Sílvia Pérez Cruz, que ha captivat públic, músics i crítics gràcies a una veu que acostuma a posar la pell de gallina, va interpretar ‘Covava l’ou de la mort blanca’, poema de Maria-Mercè Marçal que va musicar per al disc d’homenatge que es va fer a la poeta l’any passat i que li va merèixer el premi Miquel Martí i Pol 2009.

El primer premi Miquel Martí i Pol va ser, l’any 2008, per a Clara Andrés, gràcies a la musicació que va fer del poema ‘Personatges’ de Josep Pedrals, una cançó que ahir va tornar a interpretar a la sala Horiginal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any