L’ajuda humanitària arribada a Haití troba un país devastat

  • Milers de víctimes continuen atrapades a la runa · Els Estats Units i l'FMI anuncien ajudes de setanta milions d'euros cadascun per a les tasques de rescat

VilaWeb
Redacció
14.01.2010 - 17:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ajuda humanitària internacional ha començat a arribar a Haití, on els supervivents del terratrèmol han passat ja dues nits al ras. Sota la coordinació de la Organització Mundial de la Salut (OMS), els equips d’ajut que van arribant de tot el món continuen cercant víctimes atrapades sota la runa dels edificis ensorrats a Port-au-Prince, enimg d’un paisatge devastat. Segons el govern haitià, hi podria haver més de cent mil morts. La Creu Roja, per la seva banda, ha xifrat la catàstrofe en cinquanta mil morts pel cap baix.

L’aeroport de Port-au-Prince ja és obert, però els avions hi aterren ‘a ull’, segons que ha explicat Elizabeth Byrs, portaveu de l’oficina humanitària de les Nacions Unides (ONU), car la torre de control encara no és operativa.

Molts edificis públics com escoles, hospitals i seus institucionals són ara un munt de runa que colga milers d’individus. Les autoritats haitianes han confirmat que entre les víctimes hi ha destacats dirigents del país, com el president del Senat, l’arquebisbe de Port-au-Prince o el cap de la missió de l’ONU al país. Altres edificis públics també s’han ensorrat, com ara el Palau Nacional, seu de la presidència, la catedral de la ciutat, la seu del Ministeri de Justícia, moltes escoles, l’hospital general i la presó.

‘La gent prova de conhortar-se, els uns als altres. Pels carrers se senten, sobretot, les oracions d’agraïment dels supervivents’, relatava ahir el cap de la Delegació del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a Haití, Ricardo Conti.

Els EUA i l’FMI envien setanta milions d’euros cadascun per a les tasques de seguretat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat avui una ajuda immediata de setanta milions d’euros a Haití per a operacions de socors. També ha anunciat que ha enviat tropes nord-americanes i vaixells a l’illa caribenya per a participar en les operacions de rescat. Per la seva banda, el director gerent de l’FMI, Dominique Strauss-Kahn ha comunicat que aportarà de manera urgent setanta milions d’euros mé i que segons les primeres estimacions seran necessàries moltes més aportacions.

Una catàstrofe de dimensions desproporcionades

Els testimonis expliquen que la ciutat és plena de runa i de pols, que hi ha munts de ferits i que tot fa pensar que els morts poden ser incomptables. Les línies telefòniques terrestres i les comunicacions per telèfon mòbil es van tallar a la capital, i solament s’hi podia contactar per telèfon satèl·lit. El terratrèmol ha afectat els barris més pobres i també l’hotel més luxós de la ciutat, en què han desaparegut dues-centes persones. ‘És una catàstrofe de dimensions desproporcionades’, va declarar a la CNN l’ambaixador d’Haití als Estats Units, Raymond Joseph.

L’epicentre del terratrèmol es va localitzar a deu quilòmetres de profunditat i a setze quilòmetres a l’oest de Port-au-Prince. Un geofísic de l’Institut Geològic nord-americà de Golden (Colorado), Dali Grant, va indicar que Haití no havia conegut un terratrèmol d’aquesta intensitat des de feia més de dos-cents anys. ‘Hi va haver dos terratrèmols importants el 1750 i 1771, però des d’aleshores no n’hi havia hagut cap d’aquesta magnitud.’ El terratrèmol va ser seguit d’una alerta de tsunami al Carib que després es va desactivar.

Haití és el país més pobre de l’Amèrica Llatina i un dels més pobres del món i ha estat castigat durant dècades per la violència i la inestabilitat política. A més, aquests últims anys ja ha sofert les conseqüències d’alguns altres fenòmens naturals; el setembre del 2008, per exemple, l’huracà Hanna hi va deixar centenars de morts i danys materials a desdir.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any