Les Corts aproven de continuar l’enderrocament al Cabanyal

  • El decret-llei es tramitarà per la via d'urgència  · Els veïns del barri demanen de portar a Europa l'enderrocament

VilaWeb
Redacció
14.01.2010 - 14:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Corts han ratificat avui, amb els únics vots del PP, el decret-llei del Consell que autoritza l’enderrocament del Cabanyal en derogar la declaració de Bé d’Interès Cultural del barri. Els enderrocaments havien estat aturats per ordre (pdf) del Ministeri de Cultura espanyol, que ho considera un espoli del patrimoni històric. Els veïns del barri ja van anunciar ahir que impugnarien el decret-llei per considerar-lo ‘impensable’ des del punt de vista juíric. A més, van decidir de demanar al govern espanyol que porti l’enderrocament del barri a la Unió Europea.

Els grups de l’oposició (PSPV-PSOE, Comrpomís i EU) han dit que el decret vulnerava les competències estatals en aquesta matèria i han acusat el Consell d’aprovar-lo per a mantenir la confrontació amb el govern espanyol.  En el mateix sentit es pronunciava una de les advocadesses de la plataforma Salvem el Cabanyal, Avelina Serna, que va afirmar que el decret-llei aprovat pel govern valencià dijous de la setmana passada era ‘inconstitucional’ per tal com no s’adiu amb la distribució de competències entre govern autonòmic i estatal.

Durant l’assemblea de veïns d’ahir, un dels portaveus de Salvem el Cabanyal, Faustino Villora, va llegir un manifest que resava que la plataforma era ‘la veu col·lectiva de molts ciutadans de València; una veu ferma, tranquil·la i sense por; una veu no resignada que suma forces per canviar la manera de fer les coses en la vida pública; una veu que avui reclama la rehabilitació sense destrucció del barri’.

El nou decret-llei deroga també el decret 57/1993, que declarava Bé d’Interès Cultural (BIC) el barri, per tal de poder continuar les obres del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior del Cabanyal-Canyameral (PEPRI) que inclou l’enderrocament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any