Vic recela de les crítiques fàcils contra el nou padró

  • Polítics catalans i espanyols ataquen amb duresa l'Ajuntament de Vic pels nous criteris d'empadronament mentre, a la ciutat, partidaris i detractors denuncien la hipocresia i l'oportunisme d'alguns d'aquests atacs

VilaWeb
Redacció
14.01.2010 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Vic és, aquests dies, a la boca de tothom. La proposta sobre els nous criteris d’empadronament que endega l’equip de govern municipal, format per CiU, PSC i ERC, ha suscitat una allau de crítiques de polítics catalans i espanyols. Però, dins la ciutat, una bona part d’aquestes crítiques, tant partidaris com detractors de la iniciativa les viuen amb recel.

Les advertències dels governs català i espanyol a l’Ajuntament de Vic i les acusacions de ‘racisme’ o ‘xenofòbia’ etzibades per Izquierda Unida, per Ciutadans o per alguns mitjans de comunicació han caigut com una llosa sobre la ciutat, fins ara considerada, gairebé per tothom, un exemple d’integració, amb una taxa d’immigració que voreja el 30%.

Als carrers de Vic es respira precisament la sensació que qui més qui menys aprofita la proposta de l’ajuntament per llançar proclames electorals a tot el país, desoint els representants dels partits de la ciutat, en un any d’eleccions, i sense conèixer amb detall la realitat social de la ciutat.

‘Les altres administracions no s’han arremangat per treballar aquesta qüestió’

‘Els mateixos polítics tant de Barcelona com de Madrid que defensaven el model de Vic ara acusen els vigatans de racistes, quan són ells els que han fet les lleis i no l’ajuntament’, explica Santi Collell, president de l’Associació de Veïns del barri del Remei, el barri més gran i amb més immigració de la ciutat. ‘Tot aquest debat s’ha convertit en un show mediàtic i s’han dit moltes bestieses; el que aquí és important deixar clar és que els ajuntaments no tenen competències en immigració i s’han d’espavilar i si passa el que passa és perquè les altres administracions no s’han arremangat per treballar aquesta qüestió’, explica Collell, que evita de posicionar-se respecte la proposta.

Pel president de l’associació de veïns, que explica que a Vic i en particular al barri del Remei la convivència ‘és molt bona’ i no hi ha hagut ni hi ha cap dels problemes de convivència que sí que s’han viscut per exemple a Terrassa, el que ha fet el govern municipal és un cop de puny a la taula per obrir ‘un debat sensible però necessari’. El que haurien de fer els governs català i espanyol, explica, és, ‘més que no pas encendre una guerra política, fer propostes concretes i aportar idees, que per això tenen competències i és la seva feina’.

‘El debat s’ha escapat i s’ha tret de context’

El president del Centre Cultural Islàmic de Vic, Jamel El-Meziani, explica, igual que Collell, que ‘l’ajuntament ha fet molt bona feina fins ara’, però es declara decebut per la proposta de nous cirteris d’empadronament. El-Meziani, contrari a la proposta, opina que l’ajuntament s’equivoca, però considera que ‘el debat s’ha escapat i s’ha tret de context’ i lamenta que ‘ningú no sigui capaç d’explicar bé el detall de la proposta ni sigui capaç de dir si és legal o no’. ‘Els tres advocats amb qui n’he parlat no es posen d’acord i això és ridícul’.

El-Meziani, però, es felicita perquè ‘ara tothom es veu forçat a parlar sobre el tema i això pot fer perdre la por a encarar la qüestió d’una manera raonada i seriosa’.

La majoria de partits, incloent-hi els que formen el govern municipal, amb excepció de CiU, han criticat molt la proposta, que preveu d’establir com a requisit d’empadronament a la ciutat un permís de treball o de residència. Argüeixen que va contra la llei i que no es pot privar ningú del dret d’assistència sanitària i d’educació, dos serveis que actualment es tramiten amb la documentació del padró municipal.

L’ajuntament es defensa de les crítiques dient que ‘es respectaran els drets de tots els immigrants’ i que aquesta mesura únicament pretén ‘ordenar el padró, sense que ningú es quedi sense escola o sense sanitat’.

La proposta, al ple el 3 de febrer

Sigui com sigui, la proposta es debatrà al ple municipal el 3 de febrer, un ple que es preveu molt concorregut i en el qual es prendrà una decisió definitiva sobre l’aplicació de la proposta i en quins termes. Mentrestant, el batlle de Vic, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), ha obert un període de converses amb entitats i amb tots els partits i ha encarregat un estudi jurídic extern perquè en determini la legalitat.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any