Istanbul és des d’avui Capital Europea de la Cultura 2010

  • La ciutat turca va ser escollida per la seva bellesa i història multicultural · Comparteix capitalitat amb la ciutat alemanya d'Essen i l'hongaresa Pécs

VilaWeb
Redacció
16.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Istanbul, la capital de Turquia, és a partir d’avui Capital Europea de la Cultura 2010, nominació atorgada per la Unió Europea. Comparteix capitalitat amb Essen (Alemanya), que va fer la cerimònia d’inauguració el dissabte passat, i amb Pécs (Hongria) que la va fer diumenge. Per commemorar la capitalitat cultural europea les tres ciutats han organitzat diverses activitats al llarg de l’any.

La capital turca, que celebra avui la seva cerimònia d’inauguració, va ser catalogada per les autoritats del comitè que designa anualment la capital cultural europea, com a ‘excel·lent’, ja que la seva condició de portal d’Europa cap a Orient li proporciona ‘una riquesa cultural esplèndida, alimentada pels molts esdeveniments històrics dels què ha estat escenari, així com també per la influència de l’Islam’.

Tarragona també ho vol

La nominació de Capital Europea de la Cultura data del 1985. Aquell any, Atenes, capital de Grècia i bressol de la cultura occidental, fou la primera Capital Europea de la Cultura. El propòsit era de posar en relleu la riquesa i la diversitat cultural europees, i de fomentar la unió dels ciutadans europeus pel biaix de la cultura. D’aleshores ençà una quarantena de ciutats han estat capitals europees de la cultura: Florença, Amsterdam, París, Lisbona, Salònica, Weimar, Avinyó, Brussel·les, Bolonya, Cracòvia, Praga, Sant Jaume de Galícia i Vílnius.

La ciutat de Tarragona aspira a ésser Capital Europea de la Cultura l’any 2016. Ho va decidir per unanimitat de tots cinc grups polítics de l’Ajuntament, el desembre de 2004.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any