Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  13.01.2010  15:27

El Suprem espanyol confirma l'arxivament de la causa contra Ibarretxe i Patxi López

Afirma que parlar amb Batasuna no és delicte · El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ja la va arxivar fa un any

Men?ame
 

El tribunal Suprem espanyol ha acordat avui arxivar la causa per suposada desobediència oberta contra l'actual lehendakari, Patxi López; l'anterior, Juan José Ibarretxe; l'actual conseller del departament d'Interior del govern basc Rodolfo Ares, i cinc representants de l'esquerra abertzale, entre ells, Arnaldo Otegi, de mantenir reunions quan Batasuna ja havia estat il·legalitzada. El tribunal considera que la seva actuació no ha suposat cap delicte i confirma així la sentència, d'ara fa un any, del Tribunal Superior de Justicia del País Basc (TSJPB).

L'alt tribunal espanyol ha arxivat la causa, tot i que considera que les acusacions populars (Foro de Ermua i Dignidad y Justicia) eren suficientment legitimades per demanar l'obertura del judici oral contra els mandataris bascos. Aplicant així la denominada 'doctrina Atutxa' i no pas la 'doctrina Botín' com va fer el TSJPB.

La 'doctrina Botín'

Durant el judici celebrat a Bilbao tant la Fiscal Superior de Justícia basca com la defensa de López i Ares, i dels cinc representants de Batasuna, van sol·licitar que s'arxivés la causa en base a la denominada 'doctrina Botín', fet que va ser acceptat i va posar així final al cas a la fase de qüestions prèvies, és a dir amb els acusats asseguts al banc però abans que comencés realment el judici contra ells. La 'doctrina Botín' afirma que no es pot obrir un judici oral si la causa la promou una acusació particular (en aquest cas Foro de Ermua i Dignidad y Justicia).

L'origen de l'argument es remunta al desembre de 2007, quan la sala del Tribunal Suprem espanyol va absoldre el primer banquer de l'Estat espanyol, Emilio Botín, per entendre que en els casos que es trameten pel procediment abreviat, si el fiscal o el directe perjudicat pel delicte no acusa, no és possible obrir el judici oral només a instàncies de l'acusació particular, és a dir d'un ciutadà qualsevol.