Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  13.01.2010  09:46

Google amenaça de deixar la Xina per la censura a internet

Un atac al desembre de hackers contra comptes de Gmail d'activistes pro drets humans genera la reacció de la companyia californiana

Men?ame
 

Un 'sofisticat' atac coordinat de hackers, al desembre, contra comptes de correu Gmail d'activistes pro drets humans de la Xina ha estat la gota que pot haver fet vessar el got. Google, propietari del Gmail, hi ha respost amb un comunicat en què diu que 'els atacs i la vigilància que han deixat al descobert' l'empenyen a revisar la viabilitat de les operacions a la Xina, on es autoritats imposen als grans cercadors la censura als seus resultats.

Google, que disposa d'un portal en xinès (Google.cn) on s'apliquen els criteris de censura de resultats que imposa el govern xinès, es planteja deixar de seguir aquests filtres i anuncia que pròximament en parlarà amb el govern. Si no s'arriba a cap acord 'pot significar haver de tancar Google.cn i potencialment les oficines de l'empresa a la Xina'.

L'anunci de Google trenca quatre anys d'acceptació de la censura imposada per les autoritats als portals d'internet, i que implica no oferir certes webs als resultats de les cerques. 'Quan vam llançar Google.cn el gener de 2006 crèiem que el benefici per als xinesos de poder accedir més fàcilment a la informació i a una internet més oberta passava per damunt d'haver d'acceptar la censura en els resultats', diu Google, però ara mateix aquesta estratègia s'ha de revisar.

Segons els analistes, el mercat de les cerques a la Xina ha moguet el 2009 fins a mil milions de dòlars, i per al 2010 es calcula que Google en podia obtenir sis-cents.