Haití encara una catàstrofe humanitària per causa del terratrèmol

  • Un terratrèmol de 7,3 graus devasta la capital · Cerquen centenars de víctimes entre la runa dels edificis ensorrats a Port-au-Prince

VilaWeb
Redacció
13.01.2010 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un terratrèmol de 7,3 graus en l’escala de Richter ha destrossat una bona part de la capital d’Haití, Port-au-Prince. Hi ha hagut, a més, diverses rèpliques del sisme, algunes de les quals de 5,9 graus. Les víctimes mortals podrien ser centenars o milers. La situació a la ciutat és caòtica. Moltes de les precàries edificacions, també el palau presidencial i la seu de les Nacions Unides han quedat afectats. Bombers sense Fronteres ja vola cap a la zona i diverses ONG han ofert la seva ajuda.

L’epicentre del terratrèmol ha estat localitzat a només deu quilòmetres de profunditat i a setze quilòmetres a l’oest de Port-au-Prince. Un geofísic de l’Institut Geològic nord-americà de Golden, a l’Estat de Colorado, ha indicat que Haití no havia conegut un terratrèmol d’aquesta intensitat des de feia més de dos-cents anys. ‘Hi va haver dos terratrèmols importants el 1750 i 1771, però des d’aleshores no hi havia hagut cap d’aquesta magnitud’, ha declarat Da-li Grant. El terratrèmol ha estat seguit per una alerta de tsunami a la zona del Carib que després ha estat desactivada.

Una catàstrofe de dimensions desproporcionades

Els testimonis expliquen que la ciutat ha quedat plena de runa, coberta de pols i que hi ha nombrosos ferits i que tot fa pensar que el nombre de morts pot ser molt elevat. És el cas, per exemple, de la responsable de l’ONG Food for the Poor, Rachmani Domersant, que ha explicat a l’agència Reuters: ‘La ciutat sencera és a les fosques. Hi ha milers de persones assegudes als carrers sense saber on anar. Hi ha gent corrent, plorant, cridant i provant de rescatar les víctimes d’entre la runa’. Food for the Poor, amb les dades aportades pel personal que té a Haití, ha emès aquest comunicat amb informació sobre els danys que ha causat el terratrèmol.

Les línies telefòniques terrestres i les comunicacions per telèfons mòbils han quedat interrompudes a la capital, amb la qual només es pot contactar per telèfon satèl·lit. El terretrèmol ha afectat els barris més pobres i també l’hotel més luxós de la ciutat on han desaparegut dues-centes persones. ‘És una catàstrofe de dimensions desproporcionades’, ha declarat a la CNN l’ambaixador d’Haití als Estats Units, Raymond Joseph.

Els supervivents passen la nit al ras

Els supervivents del terratrèmol han passat la nit al ras i tractant de consolar-se els uns als altres, mentre els organismes humanitaris intenten mobilitzar els seus recursos per atendre els milers de damnificats que s’estima que ha deixat el sisme. ‘La gent està tractant de consolar-se els uns als altres. El que s’escolta pels carrers són les oracions d’agraïment dels que han sobreviscut’, ha relatat el cap de la Delegació del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a Haití, Ricardo Conti.

Haití és el país més pobre de l’Amèrica Llatina i un dels més pobres del món i ha estat castigat durant dècades per la violència i la inestabilitat política. A més, aquests últims anys ja ha patit les conseqüències d’alguns altres fenòmens naturals; el setembre del 2008 l’huracà Hanna va causar centenar de morts i nombrosos danys materials a tot el país.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any