Artur Mas dóna ‘total confiança’ al batlle de Vic

  • L'ajuntament vigatà (CiU, PSC i ERC) va aprovar nous criteris d'empadronament, que han estat criticats per veïns, partits i entitats  

VilaWeb
Redacció
12.01.2010 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de CiU, Artur Mas, ha mostrat la seva ‘plena confiança’ al batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal (UDC), en l’aprovació dels nous criteris d’empadronament que impedeixen d’empadronar aquells immigrants que no puguin acreditar un visat. Els criteris han rebut fortes crítiques d’entitats i col·lectius d’immigrants de Vic, de partits polítics i del Col·legi d’Advocats. En canvi, Mas ha dit que Vic era un ‘bon model des del punt de vista de la gestió i la integració de la immigració’ i que, per tant, confiava que l’ajuntament faria ‘les coses bé com les ha fet sempre’.

Entitats d’immigrants critiquen la decisió de l’ajuntament

Una vintena d’entitats i grups d’immigrants consideren ‘greu’ la decisió de l’Ajuntament de Vic de no deixar empadronar els immigrants que no puguin acreditar un visat. Les entitats van demanar ahir la retirada ‘immediata’ dels nous criteris d’empadronament anunciats pel govern municipal, perquè consideren ‘il·legals’ i ‘greument discriminatoris’ aquests criteris que, sostenen, ‘contradiuen’ el Pacte Nacional per la Immigració. En la reunió, feta al Casal Claret de Vic, les associacions van dir que la llei orgànica modificada en la qual s’empara l’ajuntament per justificar els nous criteris únicament pot aplicar-se en relació amb l’entrada al país, però amb l’empadronament.

Segons el comunicat (pdf) llegit ahir al final de la reunió per l’advocat i membre de Veus Diverses, Antoni Iborra, la decisió del govern municipal de la capital d’Osona ha causat un ‘gran malestar’ entre els nouvinguts. El text acordat per totes les entitats signants reclama ‘respecte’ a les associacions de nouvinguts i que hom deixi de ‘criminalitzar’ la gent ‘pel seu origen, condició social o situació administrativa’.

Les entitats lamenten que hagin estat marginades a l’hora de prendre una decisió com la dels nous criteris d’empadronament que les afecta directament. Consideren que ‘el primer requisit’ per a garantir una bona convivència és un ‘diàleg constructiu i respectuós’ amb ‘dignitat i drets’ per a tothom, que afavoreixi una ‘autèntica participació ciutadana’. També reclamen a l’administració que ‘intensifiqui’ l’esforç als municipis amb més immigració per tal de preservar ‘per damunt de tot’ aspectes com la ‘pau social’ i la ‘bona entesa’.

Les entitats proposen, doncs, a l’equip de govern una reunió ‘immediata’ perquè, diuen, tenen voluntat de continuar treballant amb l’ajuntament per fomentar polítiques i actuacions d’acollida ‘pactades’. Si en aquesta reunió no hi ha acord, algunes de les entitats no descarten de sortir al carrer.

Veus en contra de partits i el Col·legi d’Advocats

La polèmica instrucció sobre els nous criteris d’empadronament de Vic no inclourà, finalment, l’avís a la policia dels nous empadronaments d’immigrants. El batlle, Josep M. Vila d’Abadal, va explicar que l’ajuntament no informaria la policia dels empadronaments perquè no hi tenia competència, però que negaria l’empadronament als immigrants que no tinguessin permís de residència o de treball. Aquesta exigència ha suscitat crítiques d’alguns partits, incloent-hi els que formen govern a Vic (CiU, PSC i ERC), del Col·legi d’Advocats, que s’ha declarat contrari a la instrucció i que ha afirmat (pdf) que l’ajuntament infringia ‘greument’ la llei, i també del Síndic de Greuges, que ha obert una actuació d’ofici. Segons el Col·legi d’Advocats de Barcelona, a més, els municipis no tenen competència en matèria de control de la situació administrativa de residència legal.

El grup municipal d’ICV ha dit que al pròxim ple municipal demanaria la retirada immediata de la proposta de l’equip de govern, a fi ‘d’esmenar l’error comès i complir la llei, com ja han exigit el Síndic de Greuges, el govern de la Generalitat i el Ministeri de Treball i Immigració espanyol’.

Tampoc no veuen bé els nous criteris la direcció dels partits que governen Vic i que van aprovar la proposta: CiU, PSC i Esquerra. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va dir ahir que la negativa de l’Ajuntament de Vic d’empadronar immigrants sense documentació reglamentària era ‘il·legal’, amb què abonava les crítiques del ministre de Treball i Immigració espanyol, Celestino Corbacho, que ja havia censurat la política del consistori en la matèria. Iceta no va voler criticar el paper del regidor del PSC que va votar la mesura argüint que respectava l’autonomia local dels regidors, però sí que va manifestar que la mesura era ‘molt discutible’ i que calia revisar-la. De moment, la Generalitat no ha volgut pronunciar-se al respecte i ha dit que esperaria que hi hagués alguna mesura concreta i formalitzada per a parlar-ne.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any