Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  12.01.2010  14:19

Refús dels partits catalans al model de gestió del Prat

El govern espanyol en tindrà la majoria · Les institucions catalanes tindran dret de veto en 'acords estratègics' però Blanco no els concreta · Els governs valencià i balear reclamen el mateix tracte de 'singularitat'

Men?ame
 

Els partits catalans han reaccionat amb crítiques a la proposta espanyola del nou model de gestió de l'aeroport del Prat, que serà gestionat per una societat formada majoritàriament pel govern espanyol. La representació de la Generalitat, l'ajuntament i la Cambra de Comerç serà només del 49%. Les institucions catalanes tindran dret de veto en alguns 'acords estratègics', tot i que el ministre de Foment, José Blanco, no ha concretat quins. 

Per al cap de l'oposició, Artur Mas, aquest dret de veto en qüestions concretes no dóna cap marge a la Generalitat per decidir el futur del Prat, atès que això només s'aconseguiria amb una majoria determinant. És per això que ha demanat al govern que no accepti la proposta. Mas també ha recordat que el parlament va aprovar, el nombre de 2007, una posició majoritària i determinant de la part catalana en el nou ens de gestió del Prat.

Però la consellera de Treball, Mar Serna, que ha actuat avui com a portaveu del govern, ha afirmat que la proposta de Blanco era 'un bon punt de partida', tot i que no tenia perquè ser també 'el punt d'arribada'. 

El portaveu d'Esquerra, Joan Ridao, ha considerat que el model de Blanco 'perpetua un model radial, centralista, unipolar, més imperial que no pas funcional'. És per això que ahir va instar el govern català i els agents econòmics a refusar el model de gestió aeroportuària perquè no garanteix una majoria determinant de la part catalana de, com a mínim, el 51% en l'òrgan de gestió ni tampoc la capacitat de veto de les decisions estratègiques. I el portaveu d'ICV, Joan Herrera, ha dit que el model de l'estat condemna el Prat a un paper 'marginal' respecte de Barajas.

Proposta de nou model de gestió aeroportuària

El ministre de Foment ha presentat avui al matí al congrés espanyol la proposta de nou model de gestió aeroportuària a l'estat espanyol. Ha confirmat que se segregaria AENA en dues companyies per separar la navegació aèria de la gestió de la infraestructura. Per això es crearà una societat estatal, AENA Aeropuertos SA, que gestionarà tots els aeroports i en què es permetrà l'entrada de fins a un 30% de capital privat. Ara, ha dit que els aeroports de més 'complexitat', sense especificar quins, serien gestionats per una societat filial, també de titularitat estatal, on hi hauria la representació dels governs autonòmics, ajuntaments i cambres de comerç. Blanco ha dit que el govern espanyol hi tindria una representació majoritària, i més tard ha concretat: 'Si parlem d'un consell d'administració de tretze persones, l'estat tindria set membres i la majoria qualificada', formada per la part catalana, 's'establiria en dos terços i en nou membres', segons Blanco, que ha tornat a refusar la 'gestió autonòmica' del model de gestió de l'aeroport del Prat.

Els governs balear i valencià reclamen el mateix tracte 'singular'

El president balear, Francesc Antich, ha dit que l'aeroport de Son Sant Joan complia 'tots els requisits' per a ser considerat de gestió singular (aquells amb alt volum de passatgers i una especial complexitat en la gestió) i, per tant, per a ser gestionat a través d'una societat filial formada pel govern espanyol i institucions autonòmiques. Ho ha afirmat després de reunir-se amb el conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens, i el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual. La mateixa reclamació va fer ahir la Generalitat valenciana, que vol 'el mateix tracte que rep Catalunya' en cas que el govern català hagi tancat 'algun acord especial'. Així, reclamarà a Foment la gestió dels aeroports de Manises i l'Altet, segons que va dir ahir el conseller d'Infrastructures, Mario Flores, després de reunir-se amb el president francisco Camps, el vice-president Vicent Rambla i la consellera de Turisme, Belén Juste. Per al conseller Flores, si el govern espanyol posa com a condició per a la co-gestió la rendibilitat dels aeroports, el País Valencià estaria en inferioritat de condicions perquè les inversions han estat inferiors. En aquest sentit, es mostra convençut que els aeroports valencians 'poden ser rendibles' i per això ha demanat 'una inversió similar'.

Men?ame