Baltasar: ‘No hi va haver precipitació ni improvisació en determinar les causes del foc’

  • Defensa la gestió del govern en l'incendi d'Horta de Sant Joan i descarta que hi hagi cessaments

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.01.2010 - 16:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha respost avui a la tarda les crítiques de l’oposició per haver determinat, després de l’incendi d’Horta de Sant Joan, que la causa del foc fou un llamp i no que fou intencionat, tal com apunta la investigació judicial. ‘No hi va haver precipitació ni improvisació en determinar les causes del foc’, ha dit Baltasar, que ha afegit que al juliol el llamp era l’única hipòtesi, basada en testimonis presencials recollits pel cos d’Agents rurals. Ara, ha admès que l’informe que van lliurar ‘podria ser erroni’.

Aquell informe tècnic fou lliurat al setembre al jutjat de Gandesa, que després va obrir una investigació sobre la qual va decretar el secret de sumari, que no es va aixecar fins dissabte. Fou aleshores que es va saber que s’havien detingut dos joves acusats de ser els responsables de l’incendi. ‘És lògic que s’investiguessin unes altres hipòtesis’, ha admès, i ha dit que quan examinin amb deteniment les conclusions de la investigació judicial podran dir si hi havia cap error en l’informe que van elaborar l’estiu passat. En tot cas, Baltsar entén que això també formaria part del procés d’investigació de les causes ‘d’un fet tan dolorós com aquell incendi’. Amb aquest argument, Baltasar diu que no ha pensat a dimitir i que no es planteja cessaments.

‘Un informe erroni’, diu Herrera

Des de la direcció d’ICV, el partit de Baltasar, hi ha hagut una certa autocrítica, però enfocant cap al cos d’Agents Rurals: el secretari general, Joan Herrera, ha dit que Baltasar va cometre un error quan va atribuir la causa del foc a un llamp perquè l’informe tècnic era erroni. ‘El conseller va apel·lar a un informe tècnic, i l’informe es va equivocar. És possible que el conseller s’equivoqués amb un informe que avalava aquesta tesi’.

L’informe fou elaborat amb les dades aportades pel cos d’Agents Rurals. El seu cap, Antoni Mur, ha comparegut conjuntament amb Baltasar. ‘L’únic indici que vam trobar sobre l’origen del foc era l’arbre en què tot feia pensa que havia caigut un llamp. Vam validar la hipòtesi del llamp basant-nos en diversos testimonis sobre el terreny’, ha declarat Mur.

Saura compareixerà

Baltasar ampliarà les explicacions amb les conclusions que tregui quan hagi analitzat el sumari judicial. Ho farà al Parlament, on compareixerà a petició pròpia juntament amb el conseller d’Interior, Joan Saura, Al juliol, quan hi va haver el foc, tots dos van donar per certa una hipòtesi que ara es demostra errònia.

Malgrat aquella explicació, la jutgessa va encarregar una investigació als mossos d’esquadra que ara ha conclòs. La investigació de l’Àrea Territorial d’Investigació de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb la Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos ha mostrat que els dos detinguts eren a la zona i a l’hora dels fets quan va començar el foc. Els dos detinguts van admetre davant de la jutgessa que van fer foc a la zona però van negar la intencionalitat de causar un incendi. Tots dos van ser contractats temporalment per la Generalitat per netejar dels boscos les restes que va deixar-hi el temporal de l’hivern anterior i, d’aquesta manera, reduir el risc d’incendis, segons ha confirmat Interior.

L’oposició demana responsabilitats

El president de CiU, Artur Mas, acusa el govern de la Generalitat d’haver ‘enganyat el Parlament i la ciutadania’ en la gestió de l’incendi d’Horta de Sant Joan. El cap de l’oposició ha avançat que exigiria responsabilitats i, de fet, creu que ‘si Montilla fes el que toca fer, ell mateix les posaria sobre la taula’.

La presidenta PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també reclama que el govern assumeixi responsabilitats per la gestió en l’incendi. Considera que la Generalitat ha demostrat ‘incompetència’ per haver defensat en primer lloc la versió d’un llamp com a causa del foc. ‘Les causes i raons donades per Montilla i el tripartit han estat una cortina de fum per tapar la pròpia incompetència i fracàs’ ha dit. ‘La Generalitat no va dir la veritat, i s’han de donar explicacions’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any