L’Ajuntament de Vic s’empara en la Llei per defensar els nous criteris d’empadronament

  • CiU, PSC i ERC de Vic defensen la mesura que "té com a únic objectiu posar ordre en el padró municipal"

VilaWeb
Redacció
11.01.2010 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Vic reitera la voluntat de tirar endavant amb els nous criteris d’empadronament ja que “l’únic que fem és donar compliment al que marca la Llei”, ha manifestat aquest matí l’alcalde de la població, Josep M. Vila d’Abadal. Aquesta mesura té com a únic objectiu “posar ordre en el padró municipal després de l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2009 d’11 de desembre”. Els partits en el govern municipal, CiU, PSC i ERC defensen aquesta mesura.

La posada en funcionament de les dues noves oficines d’atenció ciutadana, l’Oficina d’Atenció Ciutadana i l’Oficina Municipal d’Acollida i la nova legislació fa que l’Ajuntament de Vic vegi la necessitat d’arbitrar unes mesures que concretin els criteris d’empadronament. Aquetes mesures determinen exactament que:

L’interessat en empadronar-se a Vic ho haurà de sol·licitar mitjançant una instància preparada expressament i en la qual s’hi ha d’indicar les dades del DNI, del NIE, del passaport o de la targeta de residència, les dades del domicili de procedència i les del domicili on declara viure.

Aquesta instància ha d’anar acompanyada de la documentació LEGALMENT EXIGIDA i que és el DNI, el NIE, o bé el passaport vigent de conformitat amb el que disposa l’article 25 de Llei Orgànica 4/2000 d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers, modificada recentment per la Llei Orgànica 2/2009, d’11 de desembre. Aquest article disposa que l’estranger que entri a Espanya haurà d’estar en possessió del passaport o document de viatge que acrediti la seva identitat i, a més, exigeix un visat –de forma imperativa- excepte quan disposi de la targeta d’identitat d’estranger, o, excepcionalment d’una autorització de retorn. També es demana un document que acrediti la disponibilitat de l’habitatge on pretén empadronar-se.

L’Ajuntament de Vic, mitjançant els seus mitjans propis, ha de comprovar, per mandat legislatiu, la veracitat de les dades facilitades.

Si el sol·licitant no compleix aquests requisits, se li comunicarà, mitjançant resolució motivada, les raons de la denegació, la qual es podrà recórrer.

L’Ajuntament de Vic recorda que el percentatge de persones que no compleixen els requisits és baix, al voltant del 2% del total d’empadronaments. D’ençà del mes de setembre de 2009, existeix una comissió de seguiment de l’empadronament presidida per Josep Rafús, tinent d’alcalde delegat dels serveis generals de l’Ajuntament, Joan López Carol, regidor delegat d’Afers Socials i Ciutadania, Jaume Parareda, secretari de la corporació i els dos tècnics responsables de les Oficines d’Atenció Ciutadana.

L’Alcalde manifesta que “la meva obligació i la de qualsevol persona amb responsabilitats públiques és fer complir la Llei” i que aquesta mesura “és limita únicament i exclusiva a això”.  També lamenta la desinformació que s’ha fet córrer sobre aquest tema, moltes vegades “sense coneixement de causa” i sovint “des de la distància”.  Xavier Solà, Josep Burgaya i Gràcia Ferrer, portaveus de CiU, PSC i ERC a l’Ajuntament de Vic han coincidit en la necessitat d’adoptar aquesta mesura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any