El govern espanyol i Rita Barberà tensen la guerra legal pel Cabanyal

  • La batllessa acusa de prevaricació el Ministeri de Cultura · L'advocacia de l'estat estudia el decret urgent de la Generalitat valenciana

VilaWeb
Redacció
08.01.2010 - 17:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alcaldessa de València, Rita Barberà, ha insinuat avui que la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, ‘podia haver comès un presumpte delicte de prevaricació’ quan va signar l’ordre (pdf) que declara els enderrocaments al Cabanyal d”espoli del patrimoni històric’. Paral·lelament, el govern espanyol ha explicat que l’advocacia de l’estat ja estudiava el decret-llei urgent aprovat ahir per la Generalitat, el qual deroga la declaració de Bé d’Interès Cultural del barri del Cabanyal amb la intenció de poder continuar amb els enderrocaments. Ho ha dit la vice-presidenta del govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, després del Consell de Ministres d’avui.

Barberà ha comparegut davant dels mitjans de comunicació juntament amb el conseller de Medi Ambient, Aigua i Urbanisme, Juan Cotino, després de la reunió dels responsables de Cabanyal 2010, l’empresa pública que gestiona el projecte. La batllessa ha criticat durament l’ordre del Ministeri de Cultura i ha explicat que en la reunió s’ha acordat de tirar endavant totes les actuacions previstes en el PEPRI, enderrocaments inclosos. Juan Cotino, per la seva banda, ha acusat el govern espanyol d’utilitzar ‘informes fets a mida’ i ha dit que el projecte del Cabanyal continuarà el seu curs.

Cal recordar que al mes de febrer de l’any passat, en ple debat sobre els enderrocaments de cases al Cabanyal, el mateix director tècnic de l’empresa Cabanyal 2010 ja va qüestionar clarament el projecte en aquesta entrevista amb VilaWeb. A més de reconèixer la pèrdua patrimonial que implicava el projecte, César Mifsut anava més enllà i considerava innecessari el perllongament de Blasco Ibáñez. Deia, també, que era econòmicament inviable que el projecte era un forat negre pressupostari.

Els veïns deploren la ‘berlusconització’ de la política valenciana

La plataforma cívica Salvem el Cabanyal considera ‘desproporcionat i inconstitucional’ el decret-llei aprovat ahir pel govern valencià. En un comunicat enviat ahir al vespre, la plataforma sosté que el ministeri és competent per a protegir el patrimoni i que els decrets-llei són ‘reservats a situacions d’extrema gravetat’ que, en aquest cas, no són pertinents. El portaveu de Salvem el Cabanyal, Tino Villora, ha deplorat el procés de ‘berlusconització’ de la política valenciana.

Villora ha explicat a VilaWeb que en una reunió tinguda ahir al vespre, els veïns van convocar una assemblea general del barri, que es farà dimecres de la setmana vinent, per a prendre decisions sobre futures mobilitzacions de resposta al govern valencià. També van decidir que, en cas que s’enderroqués cap edifici del barri, acudirien al jutjat per demanar-ne la paralització, alhora que s’interposarien, ‘d’una manera totalment pacífica, entre els operaris i els edificis’.

Villora creu que ‘amb aquest decret-llei el govern valencià tira una cortina de fum’, perquè prou sabia que hi havia ‘una reacció favorable a la rehabilitació, no a la destrucció del barri’.

Segons el comunicat dels veïns, ni l’Ajuntament de València ni la Generalitat no ‘volen sentir parlar dels informes tècnics’ d’algunes institucions que avalen que ‘el pla de reforma destrueix el patrimoni dels valencians’.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any