Aprovada la llei de l’audiovisual al congrés espanyol, que no resol la reciprocitat de Canal 9 i TV3

  • Fou aprovada amb els vots del PSOE, CiU i CC · Sindicats i col·legis professionals la critiquen

VilaWeb
Redacció
08.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’emissió recíproca dels canals de Televisió de Catalunya i la Televisió valenciana continua depenent de la voluntat política del govern espanyol. Per més que CiU, PSC, ERC, ICV-IU pactessin d’eliminar l’autorització del govern espanyol de les condicions de la llei, no hi haurà reciprocitat, si no s’atorga un nou múltiplex de TDT al País Valencià perquè s’hi puguin emetre els canals de TVC. La llei de la comunicació audiovisual (pdf) es va aprovar ahir a la tarda amb els vots dels diputats de PSOE, CiU i Coalició Canària.

El text ha estat objecte de polèmica, dins l’hemicicle i fora. El debat d’ahir s’havia d’haver fet el 22 de desembre, però tota l’oposició, tret de CiU i CC, va acusar els socialistes de voler tramitar la llei de pressa i corrents i va demanar una extensió del termini per a poder estudiar i negociar les sis-centes esmenes presentades.

Els professionals del sector tampoc no veuen la llei amb bons ulls: tot i considerar-la necessària, l’acusen d’envair competències i de no reconèixer l’interès públic dels mitjans privats, com explicava a VilaWeb Daniel Condeminas, degà del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya.

La nova llei ha de posar les bases del nou sistema audiovisual, regit per les fusions entre les principals operadores i la digitalització de la televisió.

Fonts d’Esquerra van explicar ahir a VilaWeb que havien votat contra la llei perquè consideraven que responia bàsicament a interessos particulars. Segons ERC, la llei obre les portes a l’eliminació dels anuncis publicitaris de totes les televisions públiques (com ja ha passat a TVE), i s’hi oposa perquè dóna peu al finançament privat. També avisa que la llei envaeix competències catalanes, en la mesura que preveu la institució d’un organisme de control que ignora el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Finalment, es queixa que la llei continuï sense resoldre la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 al País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any