Salvem el Cabanyal deplora la ‘berlusconització’ de la poilítica valenciana

  • El govern valencià va aprovar ahir un decret-llei perquè puguin tirar endavant les obres del Cabanyal de València · La plataforma cívica de defensa del barri anuncia que s'interposarà entre els operaris i els edificis per evitar l'enderrocament

VilaWeb
Redacció
08.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma cívica Salvem el Cabanyal considera ‘desproporcionat i inconstitucional’ el decret-llei aprovat ahir pel govern valencià. Aquest decret-llei no té més finalitat que la de permetre les obres del barri marítim del Cabanyal, suspeses pel Ministeri de Cultura espanyol, que les considera un espoli del patrimoni històric (pdf). En un comunicat enviat ahir al vespre, la plataforma sosté que el ministeri és competent per a protegir el patrimoni i que els decrets-llei són ‘reservats a situacions d’extrema gravetat’ que, en aquest cas, no són pertinents. El portaveu de Salvem el Cabanyal, Tino Villora, ha deplorat el procés de ‘berlusconització’ de la política valenciana.

Villora ha explicat a VilaWeb que en una reunió tinguda ahir al vespre, els veïns van convocar una assemblea general del barri, que es farà dimecres de la setmana vinent, per a prendre decisions sobre futures mobilitzacions de resposta al govern valencià. També van decidir que, en cas que s’enderroqués cap edifici del barri, acudirien al jutjat per demanar-ne la paralització, alhora que s’interposarien, ‘d’una manera totalment pacífica, entre els operaris i els edificis’.

Villora creu que ‘amb aquest decret-llei el govern valencià tira una cortina de fum’, perquè prou sabia que hi havia ‘una reacció favorable a la rehabilitació, no a la destrucció del barri’.

Segons el comunicat dels veïns, ni l’Ajuntament de València ni la Generalitat no ‘volen sentir parlar dels informes tècnics’ d’algunes institucions que avalen que ‘el pla de reforma destrueix el patrimoni dels valencians’.

També exposa que el decret-llei del govern valencià desafia també el Suprem espanyol, i no només el Ministeri de Cultura: ‘L’agressió compacta a què es refereix la portaveu del govern valencià, si és que existeix, no prové del govern de l’estat, sinó del Suprem’, que és qui va dictar que el Ministeri de Cultura era competent per a pronunciar-se després d’escoltar els informes.

D’una altra banda, recorda que el decret-llei del govern no pot derogar una ordre ministerial, de la mateixa manera que el govern de l’estat no pot derogar una ordre de la Conselleria de Cultura, perquè ‘la relació entre ambdues normes no és de jerarquia, sinó de competència’. El Ministeri de Cultura ‘té competència per a dictar aqueixa ordre’ i ‘l’estatut no pot impedir aquesta competència’.

En opinió de Salvem el Cabanyal, allò que hauria de fer la Generalitat en cas que vulgui tirar endavant el projecte i continuar els enderrocaments és impugnar l’ordre ministerial a l’Audiència Nacional espanyola, però no ho fa perquè ‘sap que l’Audiència mai no li donarà la raó, com siga que, la qüestió, ja la resolgué el Suprem’.

Ara, la societat Cabanyal 2010, formada per la Generalitat i l’Ajuntament de València, es reunirà avui per estudiar les actuacions a emprendre en el marc del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any