S’aprova la llei de l’audiovisual al congrés espanyol sense resoldre la reciprocitat de Canal 9 i TV3

  • Ha estat aprovada amb els vots del PSOE, CiU i CC · Sindicats i col·legis professionals critiquen la nova llei

VilaWeb
Redacció
07.01.2010 - 20:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’emissió recíproca dels canals de Televisió de Catalunya i la Televisió valenciana seguirà pendent de la voluntat política del govern espanyol. Malgrat que CiU, PSC, ERC, ICV-IU han pactat eliminar l’autorització del govern espanyol de les condicions de la llei, no hi haurà reciprocitat si no s’otorga un nou multiplex de TDT al País Valencià per poder-hi emetre els canals de TVC. La llei de la comunicació audiovisual (pdf) l’han aprovat aquesta tarda al congrés espanyol amb els vots dels diputats de PSOE, CiU i Coalició Canària.

El text ha estat marcat per la polèmica dins i fora de l’hemicicle. El debat d’avui era previst per al 22 de desembre passat, però tota l’oposició, excepte CiU i CC, va acusar els socialistes de voler tramitar la llei de pressa i corrents i van demanar que s’ampliés el termini per poder estudiar i negociar les sis-centes esmenes presentades.

Els professionals del sector tampoc no veuen la llei amb bons ulls: tot i considerar-la necessària, l’acusen d’envair competències i de no reconèixer l’interès públic dels mitjans privats, entre més, tal com explicava a VilaWeb Daniel Condeminas, degà del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya.

La nova llei ha de posar les bases del nou escenari audiovisual, protagonitzat per les fusions entre les principals operadores i la digitalització de la televisió.

Fonts d’Esquerra han explicat a VilaWeb que votaran en contra de la llei, que consideren que respon bàsicament a interessos particulars. Alerten que la llei obre les portes a l’eliminació dels anuncis publicitaris a totes les televisions públiques (com ja ha passat a TVE), a la qual cosa s’hi oposen, ja que diuen que dóna peu al finançament privat. També adverteixen que la llei envaeix competències catalanes, perquè preveu la creació d’un organisme de control que ignora el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Finalment, es queixen que la llei continuï sense resoldre la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 al País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any