El Consell prova una argúcia legal per continuar les obres al Cabanyal

  • El govern valencià aprova un decret-llei que deroga la declaració de Bé d'Interès Cultural del barri · Així desobeeix l'ordre del ministeri d'aturar-ne l'enderrocament

VilaWeb
Redacció
07.01.2010 - 16:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern valencià ha aprovat avui en una reunió extraordinària del ple de l’executiu un decret-llei (comunicat de premsa) per poder dur a terme les obres d’enderrocament del barri del Cabanyal, que el Ministeri de Cultura espanyol va ordenar (pdf) de suspendre en compliment de la petició del Tribunal Suprem del mes de maig. Amb aquesta argúcia legal, el Consell desobeeix l’ordre del ministeri, que qualifica el projetce d”acte d’espoli’ del patrimoni històric. El nou decret-llei deroga també el Decret 57/1993, que declarava Bé d’Interès Cultural (BIC) el barri, per tal de poder continuar els treballs del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior del Cabanyal-Canyameral (PEPRI) que inclou els enderrocaments. ‘No tolerarem la intromissió del govern central en les nostres competències’, ha declarat la portaveu del Consell i conseller de Justícia, Paula Sánchez de León (àudio).

La consellera ha argüit que aquest decret-llei declara, en contra de les conclusions del Ministeri de Cultura, que el PEPRI del Cabanyal ‘no perjudica, danya o deteriora la protecció’ del conjunt històric del barri. Una afirmació sorprenent, tenint en compte que el projecte implica l’enderrocament d’un gran nombre de cases de gran valor històric per a la prologació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. La consellera ha dit que el pla ‘es continuarà executant com fins ara’. De moment, ja s’han enderrocat trenta-quatre cases.

El comunicat del govern respecte l’aprovació del decret-llei planteja un conflicte de competències i justifica la continuació de les obres argüint que si és la Generalitat qui dota de protecció un determinat conjunt històric, no és possible que hi hagi espoli, com diu el ministeri, en una actuació de la pròpia Generalitat sobre aquest conjunt. En concret, diu: ‘essent el conjunt històric [del Cabanyal] de València un Bé d’Interès Cultural per haver estat declarat així per la Generalitat, és la Generalitat qui té competències per definir els valors que el fan acreedor de la protecció que li atorga la declaració com a Bé d’Interès Cultural. D’aquesta manera, no podrà existir cap espoli per actuacions que la mateixa Generalitat considera que no afecten aquests valors’.

Finalment, el comunicat diu que el govern ‘deroga tota norma d’igual o inferior rang que s’oposi a allò previst al decret-llei’, i en concret el Decret 57/1993′, que és el decret que declarava el Cabanyal Bé d’Interès Cultural.

Indignació per l’aprovació del decret-llei

L’Associació de Veïns del Cabanyal-Canyamelar ha qualificat d’indignant l’actuació del govern valencià i ha dit que és ‘intolerable’ que el mateix conseller de Medi Ambient i Urbanisme, Juan Cotino, ‘responsable de posar en marxa les mesures de rehabilitació del barri’, sigui precisament ‘qui impedeix la recuperació del barri’.

El secretari general del Bloc Nacionalista Valencià i síndic del grup parlamentari Compromís, Enric Morera, considera (comunicat de premsa) que el decret-llei aprovat pel govern ‘és un greu atemptat contra el patrimoni cultural valencià i és una declaració pública que demostar que volen esborrar del mapa el barri del Cabanyal, coste el que coste, perquè triomfe l’urbanisme salvatge front la protecció del nostre llegat històric’.

La portaveu del grup municipal del PSPV, Carmen Alborch, també s’ha mostrat indignada per l’argúcia del govern valencià i ho ha aribuït a la voluntat d’enfrontament amb el govern espanyol. ‘L’ajuntament i el Consell prefereixen enfrontar-se al govern espanyol abans que no pas recuperar el Cabanyal’, ha dit. Per Alborch, ‘no hi ha un conflicte de competències, sinó un conflicte de valors’.

Esquerra Unida del País Valencià, per la seva banda, ha dit, pocs minuts abans de saber-se l’aprovació del decret-llei, que una modificació de la llei que permetés la continuació del projecte seria ‘un abús de poder i un cas de prevaricació’.

L’ordre del ministeri, que va arribar dilluns, respon a una petició expressa del Tribunal Suprem en una sentència del mes de juny passat i a sis mesos d’anàlisis i estudis. Tant les associacions de veïns, un gran nombre d’entitats, l’oposicó i la plataforma Salvem el Cabanyal van qualificar l’ordre d”històrica’.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any