Barberà i el Consell desafien l’ordre del ministeri

  • Diuen que els enderrocaments del Cabanyal continuaran, contravenint l'ordre del govern espanyol · Salvem el Cabanyal considera un despropòsit que la Generalitat vulgui modificar la normativa sobre la declaració de bé d'interès cultural

VilaWeb
Redacció
05.01.2010 - 16:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La batllessa de València, Rita Barberà, i la portaveu del govern, Paula Sánchez de León, han comparegut avui per anunciar que l’ordre (pdf) del ministeri que obliga a aturar els enderrocaments al Cabanyal ‘vulnera’ dotze sentències fermes que avalen el projecte. És per això que han amenaçat que els enderrocaments continuarien endavant, malgrat l’ordre del govern espanyol.

L’ordre del ministeri obliga a paralitzar els treballs del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior del Cabanyal-Canyameral (PEPRI), que incloïa la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez i implicava l’enderrocament d’edificis històrics. El pronunciament del ministeri respon a una petició expressa del Tribunal Suprem en una sentència del mes de juny passat i a sis mesos d’anàlisis i estudis.

Però Rita Barberà ha anunciat que, un cop rebi la notificació del Ministeri de Cultura, presentaria un recurs contenciós-administratiu a l’Audiència espanyola perquè tiri endavant el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal i ha advertit que fins i tot es planteja de presentar al Tribunal Constitucional un conflicte de competències amb el ministeri.

També han dit que podrien plantejar un incident d’execució de la sentència del Superior de Justícia, ratificada pel Suprem, en què el ministeri fonamenta la seva decisió, perquè al seu parer, la sentència ‘només afecta qüestions formals sense fer al·lusió a la legalitat del PEPRI’. En aquest sentit, diuen que el govern no pot basar-se en aquesta sentència per a dictar l’ordre de paralització dels enderrocaments.

‘Si amb les vies legals no és suficient, estem disposats a modificar la normativa de la declaració que hem fet de Bé d’Interès Cultural al Cabanyal per tal de fer possible l’execució’ del pla, ha amenaçat la consellera. En aquest sentit, la portaveu de la plataforma Salvem el Cabanyal, Maribel Doménech, ha qualificat de ‘despropòsit total’ que la Generalitat hagi plantejat de modificar la normativa sobre la declaració de Bé d’Interès Cultural.  

Abans de saber-se la resposta del govern local i autonòmic, associacions de veïns i la plataforma Salvem el Cabanyal van qualificar ahir l’ordre del govern espanyol d”històrica’ i ‘la millor notícia per a començar l’any’. La portaveu de la plataforma Salvem el Cabanyal, Maribel Domènech, s’havia mostrat eufòrica i va avançar que la plataforma es reuniria ben aviat amb els veïns per estudiar la nova situació i que exigiria immediatament ‘la rehabilitació del barri sense destruir-lo’. La Federació d’Associacions de Veïns de València va manifestar-se també ben joiosa per l’ordre ministerial, i va afegir-se a la demanda de ‘rehabilitar i revitalitzar’ el barri. Antoni Pla, vice-president de l’entitat, va celebrar la decisió, amb l’esperança que ajudarà ‘a obrir els ulls els qui s’encaboten a portar les màquines amb determinades finalitats al barri’. I pel vice-president de l’Associació de Veïns del Cabanyal-Canyameral, Vicent Gallart, aquesta ‘és la millor de les notícies en aquest principi d’any’, oimés que és ‘una decisió avalada per informes tècnics, no polítics’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any