Veïns, entitats i oposició, satisfets per l’ordre de paralitzar l’enderrocament del Cabanyal

  • El Ministeri de Cultura espanyol acusa l'ajuntament d''espoli' i l'insta a canviar el projetce i a protegir el patrimoni històric

VilaWeb
Redacció
05.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri de Cultura espanyol va ordenar (pdf) ahir la paralització dels treballs del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior del Cabanyal-Canyameral (PEPRI), que incloïa la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez i implicava l’enderrocament d’edificis històrics. El pronunciament del ministeri respon a una petició expressa del Tribunal Suprem en una sentència del mes de juny passat i a sis mesos d’anàlisis i estudis. Tant les associacions de veïns com la plataforma Salvem el Cabanyal han qualificat l’ordre d”històrica’ i ‘la millor notícia per a començar l’any’.

La portaveu de la plataforma Salvem el Cabanyal, Maribel Domènech, va mostrar-se eufòrica i va avançar que la plataforma es reuniria ben aviat amb els veïns per estudiar la nova situació i que exigiria immediatament ‘la rehabilitació del barri sense destruir-lo’. La Federació d’Associacions de Veïns de València va manifestar-se també ben joiosa per l’ordre ministerial, i va afegir-se a la demanda de ‘rehabilitar i revitalitzar’ el barri. Antoni Pla, vice-president de l’entitat, va celebrar la decisió, amb l’esperança que ajudarà ‘a obrir els ulls els qui s’encaboten a portar les màquines amb determinades finalitats al barri’. I pel vice-president de l’Associació de Veïns del Cabanyal-Canyameral, Vicent Gallart, aquesta ‘és la millor de les notícies en aquest principi d’any’, oimés que és ‘una decisió avalada per informes tècnics, no polítics’.

L’oposició, satisfeta

Tots els partits excepte el PP es van mostrar també molt satisfest amb l’ordre ministerial. El secretari general del Bloc, Enric Morera, va reclamar la ‘cooperació entre el govern espanyol i l’ajuntament per a cercar un consens que evite la destrucció i obri una via a la rehabilitació integral del barri’. Per ell, la decisió ‘dóna la raó a tots els qui des de fa molts anys s’han oposat al projecte megalòman de la batllessa de València, Rita Barberà’. Morera creu que l’ordre de suspensió ‘evitarà la mort d’un dels barris més notables de la ciutat de València’. La portaveu del grup municipal socialista de l’Ajuntament de València, Carmen Alborch, per la seva banda, va considerar que la decisió era ‘justa, històrica i esperançadora’ i que fomentaria la ‘rehabilitació del barri’. Segons Alborch,’l’ajuntament no ha complert l’obligació de preservar el patrimoni i ha permès la degradació del Cabanyal’.

Una ordre tan sols recurrible a l’Audiència espanyola

Segons el Ministeri, l’ordre emesa representa una obligació del govern espanyol ‘en l’exercici de la seva competència exclusiva en matèria de defensa del patrimoni històric contra l’espoli’. Així ho han ratificat les sentències del Superior de Justícia de Madrid ratificada per la del Tribunal Suprem, que imposava al Ministeri de Cultura ‘l’obligació de pronunciar-se sobre l’espoli que suposa l’actuació urbanística derivada del PEPRI del conjunt històric Cabanyal-Canyameral’.

El Ministeri argüeix que la decisió és ‘avalada per informes tècnics’ i que, amb aquesta, ‘no es fa altra cosa que ratificar l’informe negatiu que ja va emetre l’any 2000 la Inspecció del Patrimoni Històric de la Direcció Territorial de Cultura i Educació de Cabanyal-Canyameral de València de la Conselleria de Cultura’. L’ordre aprovada pel govern espanyol és definitiva en la via administrativa, i contra ella només pot interposar-se un recurs contenciós-administratiu davant l’Audiència espanyola. De fet, tot i que no s’ha confirmat oficialment, previsiblement el govern muncipal seguirà aquesta opció.

El primer tinent-batlle, Alfonso Grau, considerava ahir  ‘vergonyosa i sospitosa la manera com el Ministeri de Cultura ha fet pública, amb nocturnitat i traïdoria, la resolució del PEPRI’. Grau defensa que ‘nou sentències judicials, tres de les quals del Tribunal Suprem, abonen la legalitat del PEPRI’ i considera que ‘a la zona no declarada Bé d’Interès Cultural (BIC), en què el ministeri no té competència, el pla tirarà endavant’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any