Unió Mallorquina elegirà president el 25 de gener

  • L'executiva del partit proposarà un candidat el 15 de gener · Es fa visible la divisió interna

VilaWeb
Redacció
05.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’executiva d’Unió Mallorquina reunida ahir va decidir de convocar el Consell Polític per elegir el nou president de la formació, el 25 de gener. Abans, el dia 15, l’executiva es reunirà per proposar un candidat de consens que pugui ser ratificat pel Consell Polític. L’executiva va descartar de fer un congrés extraordinari, com demanava el comitè local de Palma, sector pròxim a l’ex-president Miquel Nadal, i va escenificar en aquest punt i en d’altres la divisió interna que viu el partit. Recordem que Miquel Àngel Flaquer, successor de Miquel Nadal a la presidència, va dimitir el 22 de desembre. Encara que s’assegura que en la reunió d’ahir a horabaixa no es va parlar de noms, aquests darrers dies n’ha sortit més d’un, com el del diputat Josep Melià, el de Catalina Julve o el de l’ex-batlle de Campos, Guillem Ginard. De fet, Catalina Julve va dir que qualsevol membre del Consell Polític d’UM podia ser candidat a la presidència.

D’entre aquests possibles substituts de Flaquer, Guillem Ginard, que va dimitir fa una setmana de la batllia de Campos, ja ha dit que no es negaria a ser el nou president del partit, encara que no hi havia pensat seriosament perquè tenia ‘uns quants afers pendents a Campos’.

El futur de Nadal genera divisió al partit

A més de l’elecció del nou president, hi ha un altre punt que ha de resoldre ben aviat UM i que és el que va fer més visible la divisió entre la direcció del partit i el sector del partit a Palma, el més pròxim a Miquel Nadal. En concret, cal decidir el futur de Miquel Nadal, encausat i amb el passaport retirat, que a hores d’ara és encara regidor de l’ajuntament de Palma. Cal recordar que Nadal ja va dimitir de conseller de Turisme, però segons el codi ètic aprovat pels tres socis de govern, també hauria de presentar la dimissió com a regidor, dimissió que, però, es resisteix a fer efectiva. El sector del partit a Palma, encapçalat per Cristina Cerdó, ha demanat a Nadal que no dimiteixi i ha demanat a la direcció que no el forci a fer-ho per evitar una nova ruptura. El sector més pròxim a Flaquer i Melià, en canvi, aplaudiria la dimissió de Nadal pel bé de l’estabilitat tant del partit com del govern.

Sigui com siga, la continuïtat de Nadal com a regidor de Palma pot acabar desfent l’acord de govern balear. Si més no, aquesta és l’advertència del Bloc per Mallorca, pel qual el codi ètic obliga Nadal a presentar la dimissió, i a tot estirar, en el pròxim ple de l’Ajuntament de Palma, del 25 de gener, casualment el mateix dia en què el partit elegirà nou president.

Munar, citada a declarar tres dies abans del Consell Polític

Com si no fos prou, el 22 de gener la presidenta del parlament balear, Maria Antònia Munar, ha de declarar pel cas Maquilatge, el mateix que va portar Flaquer a dimitir. Si el jutge aplica mesures cautelars a Munar, el Bloc també en demanarà la dimissió, en aplicació del codi ètic acordat pels tres socis de govern. Es dóna la circumstància que el sector del partit pròxim a Munar, tradicionalment enfrontat amb el sector ‘nadalista’, podria veure ara en el grup afí a Nadal un aliat per defensar la seva posició d’influència al partit malgrat els encausaments judicials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any