L’anunci de Laporta sacseja els partits

  • El president del Barça diu que decidirà abans de Setmana Santa si es presenta a les eleccions

VilaWeb
Redacció
04.01.2010 - 15:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci del president del FC Barcelona, Joan Laporta, en aquesta entrevista al diari El Mundo, en el qual reconeix que el ‘sedueix’ la idea de presentar-se a les pròximes eleccions la Generalitat de Catalunya amb un partit nou, ha sacsejat avui els partits catalans que, tot i que han volgut minimitzar o desautoritzar les paraules de Laporta, s’han vist forçats a parlar-ne. 

Convergència, la formació que s’ha mostrat més prudent, s’ha limitat a dir que ‘ara calen apostes fortes per tirar endavant el país’ i que no ha fet cap oferta a Laporta per incorporar-lo al partit, tal com el president del Barça ja explica a l’entrevista. Esquerra, en canvi, ha respost amb més contundència. El secretari general del partit, Joan Ridao, ha dit a Laporta que la política catalana ‘no necessita ni redemptors, ni màrtirs ni messies’ i ha dit que el salt a la política ‘no és fàcil’ i ‘requereix molta dedicació’.

La portaveu al parlament d’Iniciativa per Catalunya, Dolors Camats, ha volgut treure ferro a les paraules de Laporta i ha dit que hi ha líders socials ‘amb coses més interessants a dir’ com els líders sindicals. El PSC s’ha sumat a l’escepticisme d’Inciativa i fins hi tot s’ha mostrat incrèdul i s’ha permès un to irònic. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, li ha donat, somrient, ‘la  benvinguda al club’. PP i Ciutadans han provat de deslegitimar Laporta.

La decisió, abans de Setmana Santa

Laporta explica en l’entrevista que el ‘sedueix’ la idea de presentar-se a les properes eleccions amb un partit nou, ‘obert a qualsevol partit o plataforma que entengui que Catalunya necessita un estat propi.’ La decisió, diu, la prendrà abans de Setmana Santa i l¡anunciarà quan acabi el seu mandat al Barça.

Segons explica Laporta, ara valora al costat de professionals de l’estratègia política si és possible fer a Catalunya ‘una revolució pacífica, democràtica i responsable’ que la condueixi cap a l’estat propi. ‘He de saber si el milió de persones que vol un estat propi em seguiria’, diu, i afegeix, com ja va fer en una conferència a la Fundació Catalunya Oberta (vegeu-ne el vídeo): ‘encara no sé si Catalunya vol un líder o un màrtir; jo no vull ser un màrtir; sí que puc ser un líder’.

Laporta diu que ha parlat tant amb ERC com amb CiU, però cap dels dos partits li han proposat ‘res de concret’, afirmació confirmada aquest matí per ambdós partits, de manera que es decanta per crear el seu propi partit que, si guanyés les eleccions catalanes, donaria ‘la llibertat a Catalunya’. I afegeix: ‘que els espanyols no es preocupin el més mínim: tindrem unes relacions excel·lents, serà un veïnatge modèlic’. Pel que fa a Reagrupament, Laporta ha evitat de parlar-ne i s’ha limitat a dir que el que li ve més de gust és ‘anar amb un partit nou’.

Convençut que ‘el somni català existeix’ però que es troba ‘narcotitzat’, Laporta reconeix que moltes vegades ha tingut la sensació que ‘només el Barça lluitava per Catalunya’, i opina que el diàleg amb Espanya ha fracassat. ‘Ara tenim les condicions per ser un gran país d’Europa’, rebla.

Ja fa mesos que Laporta es siginifica políticament i es declara independentista. En aquests vídeos de VilaWeb, que podeu veure clicant la imatge, Laporta participa en alguns dels actes i esdeveniments de caire sobiranista més recents: al primer, Laporta anima a votar al 13-D dins la sèrie VullVotar de VilaWeb; al segon, Laporta a l’acte de cloenda de la campanya del 13-D a Vic; al tercer, Laporta en una conferència a la Fundació Catalunya Oberta; i al quart, Laporta encapçalant la manifestació de l’Onze de setembre; al cinquè, Laporta a la tradicional marxa de torxes d’Esquerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any