Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  05.01.2010  06:00

Prop d'un miler i mig d'intel·lectuals i artistes demanen la dimissió de Samaranch de president honorífic del COI

Men?ame
 

Més de mil tres-centes persones (pdf) a títol individual, entre les quals professors universitaris, catedràtics, historiadors, periodistes, metges, artistes, escriptors i empresaris, han signat el manifest de l'entitat Democràcia i dignitat a l'esport que demana la dimissió de Juan Antonio Samaranch de president honorífic del Comitè Olímpic Internacional pel seu passat falangista i franquista.

L'entitat diu que el 'passat feixista i de clara col·laboració amb el règim totalitari de Francisco Franco' s'ha demostrat amb informacions i fotografies, com la de la revista d'història 'Sàpiens', que reproduïa la primera fotografia que acompanya aquest article. També recorda que el moviment olímpic va néixer el 1894 basat en els principis de germanor, llibertat i igualtat i que la Carta Olímpica especifica que l'esport ha de promoure 'una societat pacífica preocupada per la conservació de la dignitat humana'.

Així, doncs, els signants del manifest sostenen que el passat de col·laboració amb el règim dictatorial i totalitari franquista fa 'del tot incompatible i incongruent' que Samaranch detingui encara el càrrec de president honorari del COI i, per tant, en demanen la dimissió, en una campanya d'abast internacional.