‘A Catalunya Nord continuarem fent correfocs’

  • Avui entra en vigor la directiva europea que impedeix que se celebrin les festes del foc a Catalunya Nord

VilaWeb
Redacció
04.01.2010 - 12:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Directiva Europea sobre Pirotècnia entra avui en vigor i impedeix que se celebrin les festes del foc a Catalunya Nord. Tot amb tot, el secretari i fundador de l’associació Aire Nou de Bao, Hervé Pi, ha assegurat a VilaWeb que no deixaran de fer correfocs al nord del país: ‘Continuarem fent els dos correfocs que cada any tenim programats’. El problema, però, explica Pi, podria ser que la majoria dels ajuntaments de Catalunya Nord no estiguessin disposats a desafiar la llei i que, per tant, a partir d’ara segurament no els contractin.

‘A Catalunya Nord no es podran celebrar correfocs perquè el govern francès no ha mogut ni un dit’, declara a VilaWeb el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Alfons Udina. Avui s’acabava el termini que tenien tots els estats de la Unió Europea per presentar la transposició de la directiva de pirotècnia comunitària, és a dir, un document d’adaptació a cada estat d’aquesta directiva, tenint en compte les particularitats que hi hagi en cada cas. La directiva, entre més coses, prohibeix que el públic estigui a menys de quinze metres del foc en els espectacles i que hi participin menors d’edat.

Al nord, el govern francès ni tan sols s’ho ha plantejat, malgrat les demandes del sector, a les quals van donar suport institucions com el Consell del Llenguadoc-Rosselló i el Consell General dels Pirineus Orientals. Les agrupacions de diables i de bestiari de Catalunya Nord només podran fer correfocs al sud.

Esperant la transposició del govern espanyol

‘Estem moderadament satisfets perquè hem aconseguit minimitzar el màxim els desastres que proposaven la directiva europea i la transposició espanyola’, ha dit Udina. Al Principat, el País Valencià i les Illes es podran continuar celebrant les festes del foc tal com s’ha fet fins ara, però amb algunes condicions que han de quedar recollides en el document de transposició de la directiva europea que havia de presentar avui el govern espanyol. Però no ho ha fet ‘perquè no ha fet els deures’, diu Udina, que recorda que l’executiu de Zapatero ha promès ara que tindria enllestit el document a final de gener o a principis de febrer. ‘Mentrestant, estarem en una situació d’al·legalitat’, diu.

Aquest document recollirà gairebé totes les al·legacions pactades amb les entitats de la cultura del foc de tot el nostre país i amb els governs del Principat i de les Illes. ‘La nostra proposta vol que la tradició catalana es tingui en compte’, ha dit a VilaWeb el director general del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila.

Les al·legacions demanaven que no calgués acreditar per escrit tots els assistents d’un acte de foc, punt que ha estat acceptat pel ministeri espanyol. Un altre punt que també ha estat acceptat és que amb l’ús d’explosius inferiors a cinquanta quilos no fos necessari demanar permís a la delegació del govern espanyol sinó que fos el municipi qui el donés.

Finalment, el document implica que tothom qui participi a les festes haurà de fer cursos de formació. ‘Això pren moltes competències de les comunitats autònomes. Hem aconseguit que la formació la supervisi la Generalitat o el govern balear, però el títol l’expedirà el ministeri d’Indústria espanyol’, recorda Udina. Un altre condicionant per poder mantenir els espectacles amb foc serà que no es podran dur a terme fora de l’estat espanyol. ‘L’esborrany redactat pel govern espanyol és fet sense coneixement; per això hem buscat de minimitzar la por i no exagerar el perill de les nostres celebracions’, conclou Fontdevila.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any